AZ zet grote uitslag neer, deklasseert Vitesse en gaat Europa in

29-05-2022 16:23
197

AZ heeft het seizoen afgesloten met een ticket voor Europees voetbal. Het was in de return tegen Vitesse een paar maatjes te groot en meldt zich in de voorronde van de Conference League. Voor Vitesse gaat het seizoen als een nachtkaars uit: 6-1.

Vitesse had uitstekende papieren na de 2-1 overwinning van afgelopen woensdag, maar gaf in Alkmaar geen moment thuis. Een desastreuze start leverde al snel een 2-0 achterstand op. Na twee minuten spelen scoorde Vangelis Pavlidis en tien minuten later was het de beurt aan Tijjani Reijnders die vanaf een meter of 25 scoorde. Het was de opmaat naar een dramatische middag voor Vitesse, dat alle hoeken van het veld te zien kreeg. De enige kans die Vitesse kreeg was na de 1-0 van Pavlidis: Romaric Yapi kopte op de lat, Thomas Buitink miste vervolgens voor open doel. Daarna werd Vitesse zoekgespeeld door AZ.

Het lag aan Vitesse-doelman Jeroen Houwen dat de score voor de rust niet groter werd. Via de uitstekend spelende Milos Kerkez, de vervanger van Owen Wijndal, werd het voor rust nog 3-0 dankzij doelpuntenmaker Dani de Wit. In een soort alles-of-niets-poging probeerde Vitesse-trainer Thomas Letsch de boel in de rust te repareren, maar na de 4-0 van Reijnders verdween alle hoop als sneeuw voor de zon en durfden de AZ-supporters 'wij gaan Europa in' in te zetten. Ze kregen bijval van de Vitesse-fans: 'Zij gaan Europa in'.

Het had nog veel erger af kunnen lopen voor Vitesse, dat weggepoetst werd. Uit een vrije trap maakte Jesper Karlsson de 5-0, waarna Riechedly Bazoer, na wat geruzie met Toni Domgjoni, ook een vrije trap binnen wist te schieten. Hij juichte ingetogen. Karlsson bepaalde de eindstand vlak voor tijd op 6-1. AZ gaat Europa in, Vitesse niet.