'Eén jongen gooide honkbalknuppel in uitvak, werd echt aangepakt door eigen fans'

'Eén jongen gooide honkbalknuppel in uitvak, werd echt aangepakt door eigen fans'

31-05-2022 10:12
126

De grimmige veldbestorming na afloop van ADO Den Haag-Excelsior blijft de gemoederen bezighouden. Volkskrant-journalist Willem Vissers verbaast zich over het gedrag van 'de nieuwe generatie supporters'.

De sfeer tijdens ADO-Excelsior was al gespannen en de wedstrijd werd twee keer onderbroken. Na het krankzinnige 4-4 gelijkspel en de daaropvolgende penaltyserie ging het mis: het veld werd bestormd door hooligans en er werd met vuurwerk en andere projectielen in het vak met Excelsior-supporters gegooid, waarna de ME moest ingrijpen.

Vissers heeft het met verbijstering zien gebeuren, laat hij weten in het ESPN-praatprogramma Voetbalpraat. "Toen alles voorbij was, kwam er één jongen – ik zat nog te tikken, de Excelsior-supporters zaten er nog – met een honkbalknuppel het veld op, vanaf die tribune Midden Noord. Die loopt naar die tribunes toe, die gooit die honkbalknuppel zo hard mogelijk in dat vak met fans van Excelsior, die gaat een beetje zo staan spugen."

Volgens Vissers was de bewuste supporter een jongere, die relatief nieuw was in de harde kern van ADO. Bij terugkomst op Midden Noord werd hij gecorrigeerd door collega-supporters. "Daar werd hij echt hardhandig aangepakt door eigen mensen, je hebt dan ook die hiërarchie onder supporters. Maar die lijkt weg. En dan moet er ook een soort sociale controle binnen supportersclubs komen."