De Jong laat zich uit over posities bij Barça: 'Nee, dat was niet altijd feest'

De Jong laat zich uit over posities bij Barça: 'Nee, dat was niet altijd feest'

03-06-2022 07:42
21

Frenkie de Jong opteert bij zowel het Nederlands elftal als FC Barcelona voor een rol als verbindingsspeler op het middenveld. De 25-jarige middenvelder is in het verleden op allerlei posities gebruikt en hij erkent dat hij niet altijd achter die keuzes heeft gestaan. 

Louis van Gaal gaat de komende interlandperiode gebruiken om te sleutelen aan zijn 1-3-4-3-formatie. "In de vorige interlandperiode was al te zien dat het zeker niet per se een meer verdedigend concept is", springt de Jong op de bres voor de bondscoach, geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Systemen zijn sowieso niet overdreven belangrijk. Het gaat om hoe je het invult en wat je samen afspreekt."

Dat samenspel moet de komende weken geïmplementeerd worden, weet De Jong. "Aan de duidelijkheid van de bondscoach zal dat niet liggen. Die weet precies wat hij wil." In Oranje zal de middenvelder naar verwachting de rol van defensieve middenvelder krijgen. Bij Barcelona werd hij door Ronald Koeman en Xavi Hernández het voorbije seizoen wel eens gebruikt als verkapte buitenspeler of libero. "Nee, dat was niet altijd een feest. Maar ook daar heb ik met de trainer goede gesprekken over gehad."

De Jong gaat ervan uit dat er nog toekomst voor hem is in Catalonië. Xavi sprak onlangs uit dat Barcelona aan de economische situatie van de club moet denken en de Nederlander vertegenwoordigt de meeste waarde in de Barça-selectie. Toch maakt De Jong zich geen zorgen dat hij weg moet. "Nee, de club heeft dat nooit op die manier tegen mij gezegd", zegt hij. "Voor mij is dat puur iets uit de media."