Van Gaal over felle Gullit: 'Edgar Davids heeft Italiaanse droogtraining gedaan'

Van Gaal over felle Gullit: 'Edgar Davids heeft Italiaanse droogtraining gedaan'

10-06-2022 14:25 Laatste update: 14:52
109

Bondscoach Louis van Gaal heeft tijdens de persconferentie van vrijdag gereageerd op het felle interview van Ruud Gullit. De voormalig assistent-bondscoach sprak zich uit over het feit dat gekleurde trainers in zijn ogen te weinig kansen in het vak kregen.

Gullit was in het recente verleden assistent van Dick Advocaat bij Oranje. "Soms dacht ik bij Advocaat weleens stiekem: zou hij me een keer een training laten geven? Ik heb toch wel wat dingen gewonnen in mijn loopbaan, wel wat dingen gedaan als trainer en zat echt te wachten tot Dick het me ging vragen. De enige die trainingen gaf, was Fred Grim", liet hij weten. Onder Van Gaal was eerst Henk Fraser en nu Edgar Davids assistent. "Elke keer zie je al die donkere spelers die alleen maar assistent mogen worden. Flikker op! Mij bekruipt het gevoel dat ze dachten na het vertrek van Henk Fraser: we moeten wel weer iemand hebben die donker is."

Van Gaal heeft het interview met opgetrokken wenkbrauwen gelezen. "Daar verbaas ik me altijd over, dat hij in zijn woning in Italië of in Amsterdam-Zuid kan zien of een assistent training geeft of niet. Deze week heeft Edgar Davids een Italiaanse droogtraining gegeven", reageert hij op de teksten van Gullit. "Dat we – omdat ik de spelers niet wilde belasten – droog oefenden, zodat de intensiteit wat lager was, dat doen ze in Italië iedere dag. En omdat hij heel lang in Italië heeft gespeeld (Davids kwam uit voor AC Milan, Juventus en Internazionale, red.), kan hij dat beter dan ik."

Fraser kreeg in zijn periode als assistent-bondscoach ook de nodige verantwoordelijkheden, benadrukt Van Gaal. "Henk Fraser was een hoofdtrainer in Nederland, heeft fantastisch gepresteerd, met kleine ploegen heeft hij groots gepresteerd. Hij is bekerkampioen geworden (met Vitesse in 2017, red.) en hij heeft ook trainingen gegeven bij Louis van Gaal, dan moet je wel goed zijn. En hij heeft nu gekozen voor een fantastische job bij Utrecht", aldus de bondscoach. "Je kan van alles zeggen, dat kunnen jullie ook allemaal. Dat wordt niet wedergesproken, behalve als de bondscoach iets zegt, dan wil ik daar wel een standpunt innemen."