Acht conclusies: drie Oranje-spelers slagen voor examen, twee 'zakkers'

Acht conclusies: drie Oranje-spelers slagen voor examen, twee 'zakkers'

15-06-2022 00:00
54

Het Nederlands elftal won na een spectaculaire slotfase met 3-2 van Wales. Oranje gaat daardoor fier aan kop in de Nations League-poule, maar bondscoach Louis van Gaal zal ook weer een flink stuk wijzer zijn geworden richting het WK. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Van Gaal verrast door cadeautje
Van Gaal jaagde De Kuip-liefhebbers tegen zich in het harnas door het stadion te bestempelen als 'oude troep'. Stadion Feijenoord kwam met een ludiek antwoord. "Ik was verrast door de espressomachine in onze kleedkamer. En een heel lief kaartje. Ze doen het niet voor niets. Misschien zijn ze het wel eens met me", reageerde de bondscoach bij de NOS.

Wedden

Meer odds

Frenkie de Jong opvallendste basisspeler
"De trainer wil ook winnen", lachte Van Gaal, die De Jong de baas op het middenveld noemde. Het was opvallend dat de bondscoach voor tien nieuwe basisspelers koos, maar wel een beroep deed op de controleur van Barça. Hij durfde het blijkbaar toch niet aan om kersverse debutant Jerdy Schouten naast Teun Koopmeiners te zetten.

Precies zoals zes dagen geleden
Hoe is het mogelijk? Wéér incasseerde Nederland een late gelijkmaker tegen Wales en wéér ontsnapte het in de slotseconden. Ditmaal was Memphis Depay de matchwinner. Die veerkracht stemt hoopvol richting het WK in Qatar.

Vincent Janssen slaagt cum laude
Van Gaal sprak vooraf van een examen voor onder meer Janssen. De spits stopte zijn ziel en zaligheid in de wedstrijd. De bondscoach zal tevreden vaststellen dat de ex-spits van AZ en Tottenham Hotspur een belangrijke bijdrage leverde en als aanspeelpunt fungeerde. Soms had hij wat harde voeten, maar hij bracht wel wat teweeg. Heeft Janssen zich in de WK-selectie gespeeld?

Ook Gakpo en Lang slagen
Cody Gakpo was in Cardiff misschien wel de dissonant bij Oranje, maar zijn prestatie in Rotterdam was vele malen beter. Als nummer tien trok de PSV-aanvaller het spel naar zich toe, waarmee hij zijn WK-kansen nieuw leven in heeft geblazen. Dat geldt ook voor Noa Lang, die eveneens fraai scoorde en bij vlagen liet zien waartoe hij in staat is.

Hateboer en Teze zakken
Hans Hateboer doet het al jaren prima bij Atalanta Bergamo, maar in Oranje komt hij niet uit de verf. Ook tegen Wales deed hij nauwelijks mee. Jordan Teze begon nog sterk, maar hij ging in de fout in aanloop naar de 2-1. Voor beiden staat het WK ernstig op de tocht, mede met het oog op de forse concurrentie. "De rechterkant functioneerde niet", aldus Van Gaal.

Memphis evenaart Huntelaar, Van Persie de stip op de horizon
Met zijn winnende doelpunt tegen Wales komt Memphis op gelijke hoogte met Klaas-Jan Huntelaar op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal. De aanvaller van Barça staat nu op 42 goals in 79 interlands. Hij moet alleen Robin van Persie (vijftig treffers) nog voor zich dulden.

Volgende keer 'nagenoeg' WK-selectie
De spelers van het Nederlands elftal mogen eindelijk op vakantie. Eind september staan de laatste groepsduels in de Nations League op het programma, uit tegen Polen en thuis tegen België. Het zijn ook meteen de laatste tests voor het WK. Van Gaal gaf op de persconferentie voor het duel met Wales al toe dat dan 'nagenoeg' de WK-selectie van de partij zal zijn. Wie zijn er bij?