Van Gaal: 'Bij Jong Oranje zitten spelers die in aanmerking komen voor Oranje'

Van Gaal: 'Bij Jong Oranje zitten spelers die in aanmerking komen voor Oranje'

14-06-2022 23:53
28

Bondscoach Louis van Gaal is trots op de reactie van de Oranje-spelers na de gelijkmaker van Wales. Het was volgens hem precies zo afgesproken.

"Toen ze de aftrap namen hadden ze al afgesproken wat ze gingen doen. Dumfries had de hoofdrol, die deed het allemaal goed. Memphis scoort en heeft Huntelaar geëvenaard, dus ik vind het geweldig", zegt een blije Van Gaal in een interview met de NOS.

Helemaal onverdiend was het volgens Van Gaal niet. "Ik vond dat we recht hadden op de overwinning. Het was geen penalty (bij de 2-2, red.), volgens mij is voetbal een sport met weerstand. Het is ongelooflijk dat het zo wordt bestraft. De eerste goal is een fout van Teze. Dat kan niet, omdat hij vrijheid had."

Nederland heeft de nodige lessen geleerd van de duels met Wales en Polen, zegt Van Gaal. "We hebben beter gespeeld in balbezit en de balsnelheid was hoger. Dat heb ik bij de evaluatie tegen Polen gezegd. Het ging nu sneller en daardoor scoorden we twee keer. Twee assists van Vincent Janssen, dat vind ik opmerkelijk. Ja, ik vind dat hij geslaagd is voor het examen. Hij is een aanspeelpunt en kan scoren, dat scheelde niet veel. Hij was ook betrokken bij de goals. Hoe maakt niet uit, want hij stond er. Hij maakte waar wat ik verwacht had."

De selectie van Van Gaal voor het WK krijgt langzaam vorm. "In theorie heb je al een selectie voor ogen, maar daar kan van worden afgeweken. Het ligt aan de ontwikkeling van de spelers, omdat sommigen naar een andere club gaan. Dat is niet makkelijk: een nieuwe club, een andere cultuur."

"Ik vind dat er bij Jong Oranje een aantal spelers zitten die in principe in aanmerking komen om zich door te ontwikkelen bij het Nederlands elftal. Het hangt ook af van de vacature bij Oranje. Er zijn spelers waar ik uitermate tevreden over ben, die ga ik dan niet wisselen. Soms denk ik: het zou beter kunnen. Daar hangt het vanaf. Ik kan daar nu helemaal niets over zeggen, omdat het in september misschien andersom is."