'Teleurstelling' in Turkije: 'Ajax-target Kaplan meest getalenteerde verdediger'

'Teleurstelling' in Turkije: 'Ajax-target Kaplan meest getalenteerde verdediger'

10-08-2022 15:15
115 Reacties
Author profile picture

Teun Buis

Ahmetcan Kaplan is zeker nog geen eindproduct, maar hij zou weleens een schot in de roos kunnen zijn voor Ajax. De Amsterdammers halen namelijk één van de grootste talenten van Turkije in huis, zo vertelt de Turkse sportverslaggever Mehmet Batuhan Ağır in gesprek met VoetbalPrimeur.

Ajax staat op het punt om Perr Schuurs te verkopen aan Torino. Van dat geld gaat de landskampioen weer de markt op: Kaplan moet de verdediging van Ajax compleet gaan maken. Volgens De Telegraaf maakt Ajax – met bonussen - zo'n tien miljoen euro over naar Trabzonspor, mocht het rondkomen.

Hoewel Kaplan pas afgelopen seizoen doorbrak bij de Turkse kampioen, kijkt Batuhan niet gek op van die transfersom. "Ahmetcan Kaplan is absoluut de meest getalenteerde verdediger van Turkije. Ik weet zeker dat Ajax hem in de toekomst voor veertig tot vijftig miljoen euro kan verkopen", zegt de verslaggever van TV100, één van de grootste televisiezenders in het land.

"De grote clubs proberen talenten tegenwoordig zo snel mogelijk op te pikken", vervolgt Batuhan. "Bayern München betaalde twintig miljoen euro voor Mathys Tel, die pas zeven duels in de Ligue 1 had gespeeld. En Kaplan is één van de grootste talenten in de Turkse Süper Lig. Niet voor niets kwam hij al 29 keer uit voor de verschillende nationale jeugdteams."

Bij Trabzonspor zien ze Kaplan dan ook met lede ogen vertrekken. "Ik ben wel teleurgesteld, want ik denk dat hij voor meer geld verkocht hadden kunnen worden als hij zich in de Europese toernooien had kunnen laten zien." Karadeniz Firtinasi (De Storm van de Zwarte Zee, red.) neemt het in de play-offs van de Champions League op tegen FC Kopenhagen. "Iedereen hier houdt van Kaplan. Hij is eerlijk en heeft een betrouwbare persoonlijkheid. Ajax koopt niet alleen een goede speler, maar voegt ook een belangrijk karakter toe aan zijn selectie."

Dat is namelijk één van zijn grootste kwaliteiten. "Kaplan, boven alles, is vol zelfvertrouwen", stelt Batuhan, die Trabzonspor op de voet volgt en de jonge verdediger daarmee goed kan beoordelen. "Hij is technisch goed en je kunt op hem rekenen in de opbouw. Het zal aanvankelijk een spannende uitdaging zijn voor hem, maar met tijd zal hij een rots in de branding worden. Kaplan is niet erg snel, maar dat lost hij op met zijn voetbalintelligentie. Hij is heel goed in het kiezen van de juiste positie. Ook kan hij scoren met het hoofd." Dat hij 1.89 meter lang is, helpt daar een handje bij.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Ahmetcan Kaplan (@ahmetcannkaplan)

Kaplan voldoet ogenschijnlijk aan het profiel dat Ajax zoekt in een verdediger. Batuhan benadrukt wel dat de Turkse jeugdinternational nog voldoende verbeterpunten heeft. Dat is niet zo verwonderlijk. De linkspoot, die vorig seizoen door personele problemen aan de rechterkant van het centrum stond, speelde pas dertien competitieduels op het hoogste niveau. "Hij moet sneller worden, dat is vooral op Champions League-niveau belangrijk. Ook maakt hij soms nog wat simpele fouten. Dat komt mede doordat hij doorslaat in zijn zelfvertrouwen. Hij moet voorzichtiger worden, geconcentreerder zijn. Verder moet hij fysiek sterker worden, meer spierkracht kweken."

Bij Ajax krijgt Kaplan vermoedelijk de tijd om zich te ontwikkelen, achter spelers als Jurriën Timber, Calvin Bassey en Daley Blind. Een mogelijke overstap naar de Johan Cruijff Arena, lijkt de reden dat hij in de eerste twee duels van dit seizoen op de bank bleef. "Ik vermoed dat ze geen risico wilden nemen met het oog op een blessure. Anders had hij wel gespeeld, want trainer Abdullah Avcı heeft veel vertrouwen in hem."