PSV verzuimt de jackpot te pakken: inkomsten in Europa League gehalveerd

PSV verzuimt de jackpot te pakken: inkomsten in Europa League gehalveerd

24-08-2022 23:00 Laatste update: 23:23
287

PSV is in het zicht van de haven gestrand. De ploeg van coach Ruud van Nistelrooij dolf het onderspit tegen Rangers FC. Daardoor wacht niet de goudmijn van de Champions League, maar de stuk minder lucratieve Europa League. VoetbalPrimeur zet op een rij wat PSV nu aan inkomsten krijgt.

Voor PSV lonkte na vier jaar weer deelname aan het miljardenbal, waar minimaal 32,22 miljoen euro op de club lag te wachten. De deceptie was woensdagavond echter groot. Net als alle andere clubs die zijn uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League, krijgt PSV een goedmakertje van vijf miljoen euro.

Wedden

Meer odds

Het is een doekje voor het bloeden, want in het tweede Europese clubtoernooi valt een stuk minder te verdienen. De startpremie in de Europa League bedraagt 'slechts' 3,63 miljoen, tegenover de 15,64 miljoen in de Champions League. Ook de coëfficiëntenpremie ligt een stuk lager. PSV zal minimaal als nummer zeven van die ranglijst aan het toernooi beginnen. Daar staat 3,4 miljoen euro tegenover. Per positie die de club klimt, is dat 132.000 euro meer.

Ook de inkomsten uit de market pool blijven achter in de Europa League. Naar schatting is dit één miljoen, waarvan zo'n half miljoen dus voor PSV. De inkomsten uit de kaartverkoop, de zogeheten recettes, zullen vermoedelijk eveneens wat minder zijn, tussen de drie en vier miljoen euro.

Daarmee is PSV verzekerd van ongeveer 16.030.000 euro. Dat steekt schril af bij de Champions League: daar hadden de Eindhovenaren zo'n beetje het dubbele binnen geharkt. Een ander cruciaal verschil: in het miljardenbal loopt de teller véél sneller op bij goede prestaties. In de Europa League levert een zege 630.000 euro op en een gelijkspel 210.000 euro. In de Champions League was dit respectievelijk 2,8 miljoen en 930.000 euro.

Voor PSV zijn de druiven erg zuur. Rivaal Ajax is verzekerd van minimaal veertig miljoen aan inkomsten, waardoor de financiële verschillen tussen de Nederlandse topclubs dit seizoen zeker niet kleiner zullen worden.

Dit verdient PSV in de Europa League
Verliezerspremie Champions League: 5 miljoen
Startpremie: 3,63 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 3,4 miljoen
Market pool: 0,5 miljoen
Recettes: 3,5 miljoen
Totaal: 16,03 miljoen euro