Zilvervloot kan binnenvaren: dit verdient PSV met Champions League-voetbal

Zilvervloot kan binnenvaren: dit verdient PSV met Champions League-voetbal

24-08-2022 21:00 Laatste update: 11:39
166

PSV hoopt zich woensdagavond voor het eerst in vier jaar te kwalificeren voor de Champions League. Als de Eindhovenaren afrekenen met Rangers FC levert dat niet alleen duels met Europese topclubs op, maar zeker ook een pot met goud. VoetbalPrimeur zet op een rij wat PSV kan verdienen.

PSV hoopt dat in de komende maanden clubs met de allure van Bayern München, Real Madrid en Manchester City het Philips Stadion aandoen, maar misschien nog wel belangrijker is de financiële klapper. De Eindhovenaren raakten de laatste jaren immers achterop bij Ajax.

Elke club die zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League ontvangt een startpremie van 15,64 miljoen euro, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. Daarnaast hebben de 32 deelnemers recht op een coëfficiëntenpremie, gebaseerd op de prestaties in de afgelopen tien jaar. Als PSV zich plaatst, dan bezet het de 24e plaats op deze ranglijst. Dat betekent een extra van 10,23 miljoen.

Ook uit de market pool mogen de Nederlandse clubs een bedrag verdelen, al is nog niet precies duidelijk hoeveel. Vorig seizoen ontving Ajax als enige Eredivisie-afgevaardigde drie miljoen. De Amsterdammers zouden als kampioen recht hebben op 55 procent, PSV op 45 procent. Als we drie miljoen als uitgangspunt nemen, kan er dus 1,35 miljoen naar de Eindhovense clubkas stromen.

Daarnaast verdient PSV flink aan de kaartverkoop als het zich weet te plaatsen. Drie groepsduels in de Champions League bezorgen de club vermoedelijk vier à vijf miljoen aan recettes. Daarmee is PSV in totaal al verzekerd van een bedrag van 32.220.000 euro.

De zilvervloot vaart helemaal binnen als de ploeg van coach Ruud van Nistelrooij goed presteert in het miljardenbal. Een overwinning levert 2,8 miljoen euro op en een gelijkspel 930.000 euro. Een plek in de achtste finale is ook een goudmijn met 9,6 miljoen euro, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.

Ook in de strijd met Ajax weet PSV dat plaatsing voor de Champions League van groot belang is. De Amsterdammers bezetten onder meer een betere positie op de coëfficiëntenranglijst en zijn al verzekerd van zo'n veertig miljoen. De Eindhovenaren zullen in het spoor van de rivaal willen blijven. 

Dit verdient PSV met Champions League-kwalificatie
Startpremie: 15,64 miljoen
Coëfficiëntenpremie: 10,23 miljoen
Market pool: 1,35 miljoen
Recettes: 5 miljoen
Totaal: 32,22 miljoen