'Suárez was te zwaar en geen trainingsbeest, maar won de oorlog voor je'

'Suárez was te zwaar en geen trainingsbeest, maar won de oorlog voor je'

08-09-2022 17:00 Laatste update: 17:11
43

De transfer van Luis Suárez naar FC Groningen is puur berust op toeval en onderbuikgevoel. Hans Nijland, voormalig algemeen directeur, reisde naar Uruguay voor een hele andere speler: Elías Figueroa. Samen met technisch manager Henk Veldmate liet Nijland het oog vallen op ene Luis Suárez.

"Wij kwamen op zaterdagochtend aan en Figueroa speelde op zondag", memoreert Nijland in #Donedeal de podcast van VoetbalPrimeur. "De zaakwaarnemers vertelden ons dat er zaterdag nog een wedstrijd was in Montevideo. Wij zijn daarheen gegaan. Als we die wedstrijd hadden laten lopen en naar het hotel waren gegaan, dan hadden we Suárez niet gehad. Zo simpel is het ook, hè. Toen we in Nederland terugkwamen met Suárez, zei Ron Jans: je zou toch met ene Figueroa komen? Henk en ik waren zwaar onder de indruk van Suárez, ondanks dat we hem maar één keer hebben zien spelen."

Tegenwoordig worden veel spelers vastgelegd op basis van data. "Dat vind ik onbegrijpelijk. Data moet ondersteunend zijn. Als we puur af waren gegaan op data, hadden we hem niet genomen. Hij was absoluut geen trainingsbeest en te zwaar. Hij stond er zondag gewoon en won de oorlog voor je. Je moet zo'n speler in de ogen kijken, hij had de P van persoonlijkheid. Dat haal je niet uit data. Hij speelde de kampioenswedstrijd als zeventienjarige speler. Een hele agressieve sfeer op de tribunes en desondanks bleef hij hartstikke koel, hij scoorde ook nog eens twee keer. Waaronder een strafschop, waar zie je dat nou?", zegt Nijland. 

"Ik heb regelmatig met buitenlandse spelers om tafel gezeten die nog nooit van FC Groningen hadden gehoord. Suárez zei: maar ik heb ook nog nooit van Nederland gehoord. Dat interesseert me niets. Als je kampioen wil worden, moet je mij nemen. Dat is de P van persoonlijkheid. Ik kan me nog herinneren dat we tegen Vitesse vlak voor tijd met 2-1 achter stonden, maar toch met 3-2 wonnen, omdat Suárez het in de laatste paar minuten ongelooflijk op zijn heupen kreeg. Je moet zo'n jongen nooit wisselen, hij kan ver in blessuretijd de wedstrijd voor je beslissen."

Bekijk (of beluister) hier het volledige item met Hans Nijland

YouTube

Spotify