'Van Chelsea naar Volendam is voor mij geen stap omlaag, maar stap omhoog'

'Van Chelsea naar Volendam is voor mij geen stap omlaag, maar stap omhoog'

10-09-2022 08:28
14

Xavier Mbuyamba ziet zijn transfer van Chelsea naar FC Volendam niet als een stap terug. De twintigjarige verdediger wil binnen enkele jaren de stap naar de top van de Eredivisie zetten.

Mbuyamba debuteerde vrijdagavond voor FC Volendam, dat liefst drie tegentreffers kreeg uit hoekschoppen en verloor van Go Ahead Eagles (2-3). "Het is veel te simpel", zegt de Limburger tegen de NOS. "Zoiets kan niet gebeuren. We moeten het goed oplossen in de volgende wedstrijd."

Wedden

Meer odds

Met zijn overstap van Chelsea naar Volendam baarde Mbuyamba deze zomer opzien. "Veel mensen denken dat Chelsea naar FC Volendam een stap omlaag is, maar ik zie het als een stap omhoog. Ik ga van O23-voetbal naar de Eredivisie. Als ik veel speel, kan ik me goed ontwikkelen. Dat is het eigenlijk. Er was interesse van Eredivisie-clubs en ik had hier een heel goed gevoel."

Mbuyamba bewandelt een opvallend pad. Al op zijn zeventiende verliet hij MVV Maastricht voor het buitenland. "Ik wilde daar niet blijven, omdat ik het gevoel had dat ik daar zou blijven hangen. Voor mijn ontwikkeling koos ik voor FC Barcelona. Ik heb daar veel geleerd. Ik wilde eigenlijk direct naar Chelsea, maar zij kregen een transferban. Vervolgens ben ik in het jaar daarna gegaan. Daar heb ik heel veel meegemaakt en mezelf ontwikkeld."

De 1.95 meter lange mandekker wil daar in het vissersdorp de vruchten van plakken. "Ik wil één, twee, drie seizoenen hier spelen. Zodra ik klaar ben, maak ik hopelijk de stap naar de top van de Eredivisie."