'Onrust' binnen scouting van Ajax: 'Ze worden eigenlijk bij het grof vuil gezet'

'Onrust' binnen scouting van Ajax: 'Ze worden eigenlijk bij het grof vuil gezet'

14-10-2022 18:49 Laatste update: 19:04
172

Mike Verweij van De Telegraaf luidt de noodklok als het over Ajax gaat. Van de organisatie bij de Amsterdamse club klopt volgens hem weinig en Verweij stelt zelfs dat gerespecteerde scouts worden gepasseerd.

Verweij, die wel benadrukt dat trainer Alfred Schreuder niet altijd met de meest logische opstelling begint en het zichzelf daarom moeilijk maakt, ziet wat er fout gaat in Amsterdam. "Schreuder is binnengekomen na Erik ten Hag, die het goed gedaan heeft, in een organisatie terecht is gekomen waar Marc Overmars is weggegaan, Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar net komen kijken en waar Edwin van der Sar zich met het technische beleid is gaan bemoeien, wat eigenlijk niet zijn pakkie aan is. Ga er maar aanstaan als trainer", zegt Verweij in de voetbalpodcast van De Telegraaf.

"Dan moet je een stem hebben in aankopen omdat Hamstra en Huntelaar niet op hun scouts Henk Veldmate en Hans van der Zee vertrouwen, die in het verleden geweldige aankopen hebben voorbereid. Er moesten zoveel basisspelers worden vervangen, dat is niet makkelijk. Ik snap wat Schreuder zegt, maar Ajax moet kijken naar hoe mank het gaat in de organisatie", zegt Verweij.

Volgens Verweij is er onrust binnen de scouting van Ajax. "Overmars had in het begin veel moeite om zijn vertrouwen te stellen in scouts. Nadat Veldmate overkwam van FC Groningen zijn Davinson Sánchez, David Neres, Antony, Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Nicolas Tágliafico gehaald. Dat is een succesformule gebleken. Nu is er niets van de scouting gekomen. Ik hoorde dat het laatste scoutingsrapport van Calvin Bassey een Youth League-wedstrijd van Leicester City is, daarna hebben ze hem gewoon nooit meer bekeken. Schreuder heeft hem wel bekeken, maar daar wordt even 25 miljoen euro voor betaald."

"Deze scouts hebben een reputatie bij Ajax die je niet zomaar aan de kant kunt schuiven", vult collega Marcel van der Kraan aan. "Mede dankzij hen en Overmars zijn er recordaankopen gedaan en is Ajax op een financieel krankzinnig niveau terechtgekomen in Europa. Ajax is de bestverkopende club van Europa van de afgelopen vijf jaar. Die mannen worden eigenlijk bij het oud vuil gezet."

"Je ziet ook dat het in de jeugdopleiding fout gaat", zegt Verweij. "Als Hamstra en Huntelaar bepalen dat Ocampos moet komen en daar veertig miljoen euro voor over hebben.. Wat moeten spelers van Jong Ajax dan doen? Er lopen vier contracten af, die zijn knettergek als ze bijtekenen. Youri Regeer speelde onder Erik ten Hag regelmatig in het eerste. Hem is gevraagd om alsjeblieft bij te tekenen, maar die ziet in de laatste tien minuten van de wedstrijd tegen Napoli ineens Bassey rechtsback lopen. Organisatorisch is het echt een chaos bij Ajax."