Twente wint in extremis van Cambuur door late penalty Van Wolfswinkel

23-10-2022 16:28 Laatste update: 16:32
218

FC Twente is zondagmiddag in extremis geslaagd om te profiteren van de misstappen van Feyenoord, AZ en PSV. Het spel wat de ploeg van Ron Jans liet zien was slordig, maar Ricky van Wolfswinkel benutte heel laat een penalty.

De wedstrijd werd ingeleid door een prachtige steunbetuiging aan Henk de Jong, die deze week wegens gezondheidsredenen heeft besloten om te stoppen als trainer van de Friezen. De selectie werd gefotografeerd achter een spandoek met daarop: 'Bedankt voor alles topper! Voor altijd één van ons'. Daarna volgde een staande ovatie van het publiek.

In de eerste minuut was er direct gevaar in de wedstrijd toen Silvester van der Water van dichtbij de lat raakte voor de thuisploeg. Cambuur opende de wedstrijd sterk, maar verslapte naarmate de eerste helft vorderde. Na twintig minuten werd Gijs Smal noodgedwongen gewisseld door een blessure. Anass Salah-Eddine verving hem. Twente kwam door de verslapping van Cambuur meer aan bod, maar wist geen honderd procent kansen te creëren. In de laatste fase van de eerste helft kroop Cambuur weer iets uit zijn schulp. Al met al was het een chaotische eerste helft met vier gele kaarten en achttien overtredingen. Aan voetballen kwamen beide teams niet veel toe.

Zonder wijzigingen werd er afgetrapt voor de tweede helft. Twente nam het initiatief, maar was net zoals in de eerste helft erg slordig aan de bal. Toch wist het dichter bij het doel van Virgínia te komen en verdiende het een aantal hoekschoppen. Die bleven echter onbenut. In de zestigste minuut schoot Michel Vlap hard over na een goede versnelling. Rond het uur hoopte Cambuur met wissels de wedstrijd nieuw elan te geven. Er veranderde weinig in het spelbeeld. De twee ploegen deden niet veel voor elkaar onder en echte kansen bleven uit.

In de 76ste minuut creëerde Twente een goede kans via Ricky van Wolfswinkel. Hij trok de bal goed terug, maar Steijn kon niet binnenschieten door goed verdedigend werk van Leon Bergsma. Cambuur ging wisselen en bracht David Simbassa en Milan Smit. Twente toonde beetje bij beetje meer lef en zag een poging van Daan Rots op de paal stuiten. Hij werd in de 85ste minuut gewisseld. Manfred Ugalde kwam in de ploeg en moest het verschil gaan maken. Dat verschil werd pas heel laat gemaakt. In de blessuretijd kende de VAR een penalty toe nadat een schot van Twente de arm van Doke Schmidt raakte. Die werd feilloos benut door Van Wolfswinkel. Eindstand: 0-1.