Tweestrijd bij 'emotionele' Fraser: 'Hij is heel gedreven en kil soms'

Tweestrijd bij 'emotionele' Fraser: 'Hij is heel gedreven en kil soms'

16-12-2022 13:12 Laatste update: 13:24
30

Henk Fraser en FC Utrecht gingen afgelopen dinsdag wegens grensoverschrijdend gedrag van de trainer uit elkaar. Voor Édouard Duplan, die onder Fraser speelde bij zowel ADO Den Haag als Sparta Rotterdam, kwam het nieuws als een verrassing. Geschrokken is hij echter niet.

De inmiddels gestopte Duplan (39) maakte Fraser in het seizoen 2015/16 mee bij ADO. In 2018 kwamen de twee elkaar opnieuw tegen, bij Sparta. "Ik had het niet verwacht", aldus de Fransman in gesprek met Voetbalnieuws. "Fraser is een gedreven trainer die heel veel over heeft voor zijn vak, maar hij zit ook vol emoties. Dat weet iedere speler die met hem te maken heeft gehad. Ik weet van hem dat het zo zou kunnen lopen. Ik ben niet geschrokken door dit nieuws."

Voor de camera's oogt Fraser vrijwel altijd rustig, maar op het trainingsveld staat hij bekend als een een trainer met de nodige emoties. Een tweestrijd die Duplan van dichtbij meemaakte. "Voor mij is dat Fraser. Het is een mix van allebei. Hij is heel gedreven en kil soms. Dan probeert hij heel rationeel te zijn, maar tegelijkertijd zijn zijn emoties nooit heel ver van de oppervlakte, dat voel je aan hem."

Duplan vervolgt: "Sommige spelers of trainers zijn altijd rationeel, zeker in Nederland. Van Fraser weet ik persoonlijk dat hij niet zo is. Bij hem is het een constante strijd tussen het rationele en het emotionele. Dat is een van zwaktes, maar ook zeker een van zijn krachten. Hij zit vol passie."

Duplan kon het altijd goed vinden met Fraser. "Ja, zeker. Toen ik bij ADO speelde was het echt top. Ik heb hem ook bij Sparta gehad. Toen was ik wat ouder. Zijn manier van trainen was ook iets anders geworden. Dat was een iets minder leuk jaar dan bij ADO, maar we zijn wel gepromoveerd. Hij heeft veel gepresteerd. Hij won de beker met Vitesse, is gepromoveerd met Sparta en heeft het goed gedaan bij ADO. Dat laat zien dat hij een goede trainer is. Had hij dat allemaal bereikt als hij kil en rationeel zou zijn? Ik denk het niet. Die passie hoort bij hem. Dat is ook een motor voor sommige jongens. Soms moet je dat vuur voelen en dat vuur heeft Fraser sowieso."

Duplan denkt niet dat Fraser lang thuis zal zitten. "Ja, zeker op basis van wat hij gepresteerd heeft."