Spelersrapport: wereldsterren trekken WK-finale op bizarre wijze naar zich toe

Spelersrapport: wereldsterren trekken WK-finale op bizarre wijze naar zich toe

18-12-2022 19:00 Laatste update: 19:02
126
Author profile picture

Lars Teunissen

Het is Argentinië en Lionel Messi gelukt: voor de derde keer in de historie winnen Les Albicelestes het WK. Wie waren in het Lusail Stadium de uitblinkers en wie zakten door het ijs? VoetbalPrimeur maakt rapport op van misschien wel de meest bizarre WK-finale aller tijden.

Argentinië

Emiliano Martínez - 8: Lang leek Martínez niet eens in aanmerking te komen voor een cijfer, aangezien Frankrijk pas in minuut tachtig zijn eerste schot op doel wist te noteren. Vlak voor het einde van de verlenging greep Martínez zijn moment: na eerst Kolo Muani van scoren te houden, kroonde hij zich net als tegen Oranje tot penaltyheld, door de strafschop van Coman te keren.

Nahuel Molina - 6,5: Molina staat niet bekend als een meedogenloze verdediger. Aan hem de taak om Mbappé af te stoppen en dat deed hij met verve. In de eerste tachtig minuten kwam Mbappé nauwelijks in het spel voor, terwijl de wedstrijd er voor Molina na negentig minuten op zat.

Cristian Romero - 6,5: Gaf voor rust niets weg, maar twee momenten van onoplettendheid in de Argentijnse defensie zorgden voor twee Franse treffers. Dit mag Romero, die positioneel niet goed stond, zich mede aanrekenen.

Nicolás Otamendi - 6: Trok aan de noodrem en veroorzaakte daarmee een strafschop voor Frankrijk. De 34-jarige Otamendi bleek dit WK de rots in de branding bij Argentinië, maar zelfs de routinier was het zondag even kwijt.

Nicolás Tagliafico 6,5: Speelde een sobere finale. De voormalig Ajacied hield het voornamelijk bij verdedigen en gaf Di María op de linkerkant de vrijheid om individuele acties in te zetten.

Rodrigo de Paul - 7: Een ontzettend irritante speler, maar op de werklust van De Paul valt weinig af te dingen: altijd grandioos. Met veel gif zat hij de Fransen op de huid, waardoor Argentinië de slag op het middenveld naar zich toe trok.

Enzo Fernández - 7: Zet op 21-jarige leeftijd de lijnen uit in een WK-finale. Aan de bal dicteerde Fernández, die het door zijn leeftijd niet aan te rekenen valt dat hij de Argentijnen bij het Franse offensief niet bij de hand kon nemen.

Alexis Mac Allister - 6,5: De grote vraag is of Mac Allister na januari nog bij Brighton & Hove Albion speelt. Ook tegen de grote sterren van Frankrijk heerste de kilometervreter lange tijd. In de verlenging zat hij er zichtbaar doorheen, waardoor hij bijna niet meer in het spel voorkwam.

Lionel Messi - 8,5: Het leek lang zijn avond te gaan worden, tot uitgerekend Paris Saint-Germain-ploeggenoot Mbappé de wedstrijd op zijn kop zette. Tóch werd het zijn avond: Messi bezorgde Argentinië op zijn laatste WK met twee treffers én een benutte strafschop in de penaltyserie haast hoogstpersoonlijk de wereldtitel. De mooist denkbare manier om af te zwaaien op het WK...

Julián Álvarez - 7: Het zou niemand verbazen als Álvarez in Lusail een halve marathon heeft gelopen. De aanvaller maakt de vuile meters, die Messi, zijn partner in de voorhoede, niet maakt. In tegenstelling tot eerdere wedstrijden kon Álvarez zich aanvallend niet onderscheiden. 

Ángel Di María - 8,5: Een penalty veroorzaakt en een doelpunt gemaakt: Di María was de absolute uitblinker bij Argentinië. De aanvaller, die terugkeerde van een blessure en op de linkerflank werd geposteerd, voelde zich tegenover Koundé als een vis in het water. Nadat bondscoach Lionel Scaloni hem naar de kant haalde, stortte Argentinië in.

Invallers:

Marcus Acuña - 5,5: Di María kon de wedstrijd niet volmaken, maar Acuña voor hem inbrengen bleek een verkeerde zet van Scaloni. De linkerkant stond bij Argentinië als een huis, maar met de druistige verdediger in het veld wist Frankrijk het initiatief op die flank te heroveren.

Gonzalo Montiel - xviel na 91 minuten in voor Molina en speelde te kort voor een beoordeling.

Lautaro Martínez - x: viel na 102 minuten in voor Álvarez en speelde te kort voor een beoordeling.

Leandro Paredes - x: viel na 103 minuten in voor De Paul en speelde te kort voor een beoordeling.

Germán Pezzella - x: viel na 116 minuten in voor Mac Allister en speelde te kort voor een beoordeling.

Paulo Dybala - x: viel na 120 minuten in voor Tagliafico en speelde te kort voor een beoordeling.

Frankrijk:

Hugo Lloris - 6,5: Met 26 WK-wedstrijden is Lloris na zondag recordhouder. Aan de Argentijnse treffers kon Lloris niets doen, al kon hij zich in de penaltyserie ook niet onderscheiden. In de tweede helft, voor de opleving van Les Bleus, hield de sluitpost zijn land een aantal keer goed op de been.

Jules Koundé - 6: Had zijn handen vol aan Di María. Toen zijn plaaggeest van het veld werd gehaald, krabbelde Koundé op en speelde hij verdienstelijk.

Raphaël Varane - 6,5: Tot de finale was Varane amper in de problemen gekomen, maar Messi en Álvarez wisten hem in verlegenheid te brengen. Op het moment dat de energie bij de Argentijnen afnam, groeide Varane in de wedstrijd.

Dayot Upamecano - 7: Heeft een uitstekend toernooi achter de rug. Met 'Ron Vlaar-achtige tackles' wist Upamecano gevaar van de voeten van Messi in te dammen. 

Theo Hernández - 5,5: Hernández was slordig aan de bal en had het in verdedigend opzicht lastig. Na zeventig minuten werd hij uit zijn lijden verlost.

Aurélien Tchouaméni - 6: Had het heel lastig tegen het felle Argentijnse middenveld. Tchouaméni kon geen rust in de ploeg brengen, terwijl hij ook niet kon voorkomen dat Mac Allister en Fernández het spel konden maken. Was een van de twee Fransen die in de strafschoppenserie faalde.

Adrien Rabiot - 6,5: Ook de normaal zo steady spelende Rabiot zag hoe Frankrijk tot tien minuten voor tijd werd overlopen door Argentinië. Tijdens het Franse slotoffensief kon Rabiot pas zijn stempel op de finale drukken.

Antoine Griezmann - 5,5: Veel begon in de eerste zes wedstrijden van Frankrijk bij Griezmann. In de finale was de spelmaker onzichtbaar. Ook bij standaardsituaties kon Griezmann zich niet in positieve zin onderscheiden.

Ousmane Dembélé - 4: Dembélé speelde een zeer ongelukkige finale in Lusail. De Franse TGV aan de rechterkant was drukker met verdedigen dan aanvallen. Tot overmaat van ramp leidde hij de openingstreffer van Messi in, door Di María in het zestienmetergebied neer te halen. Voor rust kon Dembélé de kleedkamer al opzoeken.

Olivier Giroud - 5: Het Franse aanspeelpunt zat volledig in de tang bij Romero en Otamendi. Na veertig minuten had Didier Deschamps genoeg gezien en mocht Giroud gaan douchen. 

Kylian Mbappé - 10: Op basis van de eerste tachtig minuten krijgt Mbappé een ruime onvoldoende. Tot minuut tachtig zat hij in de tang bij Molina, toch wist hij de finale op een grandioze manier naar zich toe te trekken. Met een hattrick maakte Mbappé van de finale in Qatar een absolute thriller. Na Engelsman Geoff Hurst in 1966 is Mbappé de tweede speler ooit met een hattrick in een WK-finale.

Invallers:

Randal Kolo Muani - 6,5: Deschamps greep voor rust in, door Kolo Muani in te brengen. Hoewel hij aanvallend weinig gevaar wist te stichten, was hij van cruciaal belang voor de Fransen. Door een strafschop te veroorzaken bracht hij Les Bleus terug in de wedstrijd. In de blessuretijd van de verlenging had hij Frankrijk wereldkampioen kunnen maken, maar Martínez won het één-tegen-één-duel. 

Marcus Thuram - 6,5: Kon net als Dembélé geen potten breken, al was ook Thuram cruciaal in het afdwingen van de verlenging. Met een assist op Mbappé zette hij het duel op zijn kop.

Eduardo Camavinga - 7: Kwam erin voor Hernández en zorgde voor nieuw elan. De van origine middenvelder won bijna al zijn persoonlijk duels en zat ook Messi kort op de huid. 

Kingsley Coman - 5,5: Het werd niet de wedstrijd van Coman. De pijlsnelle aanvaller kwam erin voor Griezmann, maar kon zich in aanvallend opzicht niet onderscheiden. Was een van de twee Fransen die in de strafschoppenserie faalde.

Youssouf Fofana - x: viel na 96 minuten in voor Rabiot en speelde te kort voor een beoordeling.

Ibrahima Konaté - x: viel na 113 minuten in voor Varane en speelde te kort voor een beoordeling.