Zeven conclusies: G.O.A.T-discussie ten einde, voetbal is in veilige handen

Zeven conclusies: G.O.A.T-discussie ten einde, voetbal is in veilige handen

18-12-2022 19:40 Laatste update: 19:41
135
Author profile picture

Lars Teunissen

De finale van het WK 2022 gaat misschien wel de boeken in als beste WK-finale aller tijden. De ultieme droom van Lionel Messi is uitgekomen, terwijl zijn troonopvolger Kylian Mbappé voor een historische prestatie heeft gezorgd. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies over de bizarre eindstrijd in het Lusail Stadium.

Beste WK-finale ooit
Zes doelpunten, een hattrick van Kylian Mbappé, twee goals van Lionel Messi en een penaltyserie: deze WK-finale had absoluut alles. Over honderd jaar wordt er zonder twijfel nog gesproken over wat er op 18 december 2022 in Lusail gebeurde. De mooist denkbare afsluiter van een op voorhand controversieel WK.

In de voetsporen van Maradona
De cirkel is rond: Messi heeft zijn laatste nog ontbrekende prijs te pakken. Ruim 36 jaar nadat Diego Maradona Argentinië voor het laatst naar mondiaal succes leidde, treedt Messi in zijn voetsporen. De droom van de 35-jarige superster, die de finale acht jaar geleden verloor van Duitsland, komt in zijn laatste WK-wedstrijd ooit uit. 

G.O.A.T-discussie ten einde
Kunnen we de discussie voor eens en altijd afsluiten? Lange tijd gingen Messi en Cristiano Ronaldo gelijk op, waardoor de grote vraag altijd bleef wie de G.O.A.T (greatest of all time) is. Nu Messi na de Copa América ook beslag heeft gelegd op de wereldtitel, bestaat er eigenlijk geen twijfel meer over wie de beste voetballer ooit is.

Di María staat op in finales
Ángel Di María tekende zondag voor de tweede Argentijnse treffer, nadat Messi het bal even daarvoor had geopend. De 34-jarige aanvaller is de eerste Argentijn die zowel in een WK-finale, als ook in een Copa América-finale tot scoren komt. In 2021 leidde Di María Argentinië langs Brazilië (1-0).

Geslepen Frankrijk overklast en ontmaskerd
Tot de 2-1 had Frankrijk helemaal niets in te brengen. Les Bleus teerde tot de finale op de fouten van de tegenstander en bereikte met countervoetbal de finale. Argentinië maakte geen fouten, waardoor van Frankrijk een andere aanpak werd gevraagd. Tachtig minuten lang had bondscoach Didier Deschamps geen oplossing, tot Mbappé opstond.

Argentinië en penalty's...
Eén tegen Saudi-Arabië, één tegen Polen, één tegen Oranje, één tegen Kroatië én één tegen Frankrijk: Argentinië kreeg dit WK vijf strafschoppen mee. Nooit eerder kreeg een land zoveel penalty's dan Les Albicelestes in Qatar. Aan de arbitrage heeft het in ieder geval niet gelegen voor de ploeg van Lionel Scaloni.

Voetbal is in veilige handen
Messi (35) en Ronaldo (37) zullen binnen afzienbare tijd afzwaaien. De twee grootheden, die het voetbal bijna twee decennia gedomineerd hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat the beautiful game geen opvolgers voor hen heeft. Mbappé wordt dinsdag 24 jaar, maar heeft al het record van meeste treffers in WK-finales (4) in handen. Ook is hij de eerste en enige speler sinds Engelsman Geoff Hurst in 1966 met een hattrick in een WK-eindstrijd. Ongetwijfeld brengt de Fransman het voetbal de komende tien jaar nog veel moois.