Het to do-lijstje van AZ in januari: nieuwe doelman en toekomst Pascal Jansen

Het to do-lijstje van AZ in januari: nieuwe doelman en toekomst Pascal Jansen

26-12-2022 16:00
102

Nu 2023 voor de deur staat en de winterse transfermarkt open gaat, valt er op de burelen van de Nederlandse clubs het nodige werk te verzetten. In deze serie maakt VoetbalPrimeur de to do-lijstjes van de top-vier op. Last but not least de uitdager van de traditionele topclubs: AZ.

Huidige situatie en prioriteiten AZ

De AZ-supporters zijn de laatste jaren aardig verwend geraakt, maar zien de ploeg van coach Pascal Jansen dit seizoen wat moeilijk tot kansen te komen. Het is ook meteen het enige puntje van kritiek, want de Alkmaarders draaien 'gewoon' weer bovenin mee in de Eredivisie. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt vier punten, Ajax en PSV hebben slechts één puntje meer. De topduels met die laatste twee clubs werden bovendien gewonnen.

Toch kan AZ deze winter niet rustig achterover leunen. Technisch directeur Max Huiberts en Jansen moeten enkele belangrijke beslissingen nemen.

Doelman
Een nieuwe doelman lijkt geen overbodige luxe. Peter Vindahl verloor zijn basisplaats en vertrok op huurbasis naar FC Nürnberg. AZ heeft vertrouwen in Hobie Verhulst, die niet voor niets zijn contract verlengde. Toch was ook hij niet geheel foutloos en momenteel heeft hij alleen concurrentie van jongelingen Sem Westerveld (20) en Rome-Jayden Owusu-Oduro (18). Een steunpilaar tussen de palen kan van AZ zomaar een geduchte uitdager voor de titel maken.

Rechterflank
Centrale verdediger Pantelis Hatzidiakos moest geregeld opdraven als rechtsback dit seizoen, en deed dat verrassend goed. Een echte concurrent voor Yukinari Sugawara ontbreekt echter. Wellicht loont het de moeite om de mogelijkheden te verkennen, aangezien de Japanner ook weleens als rechtsbuiten wordt ingezet. Met Jens Odgaard en Hakon Evjen zijn op die laatste positie inmiddels wel voldoende opties beschikbaar.

Ziekenboeg
Odgaard kwakkelde wel wat met zijn fitheid in de eerste seizoenshelft, net als onder anderen Riechedly Bazoer. Verder ontbraken potentiële basisspelers Bruno Martins Indi, Zinho Vanheusden, Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis voor kortere of langere tijd met blessures. Momenteel zijn Martins Indi en Vanheusden nog altijd herstellende. Het zat AZ het afgelopen halfjaar duidelijk niet mee. Een fitte selectie zal één van de kerstwensen van Jansen zijn.

Contract Pascal Jansen
Een nieuw contract zal eveneens op het kerst-verlanglijstje van Jansen staan. Het lijkt de intentie van beide partijen om verder te gaan, maar Huiberts stelde dat het geen abc'tje is. "We gaan de komende weken overleggen over hoe we de toekomst zien. In alle rust. Er is nog geen sprake van een done deal", zei de technisch directeur.

Verder heeft de oefenmeester, zeker wat zijn selectie betreft, weinig reden tot klagen. AZ heeft weliswaar minder ervaring dan de traditionele top-drie, maar lijkt voldoende kwaliteit te bezitten om lang mee te doen. Met Djordje Mihailovic kreeg Jansen ook nog eens de beschikking over een alternatief voor Dani de Wit. Op het middenveld is het sowieso dringen. Zo zit ook Riechedly Bazoer op de bank.

Verder kijken in 2023: aflopende contracten en mogelijke transfers

Aflopende contracten
Wat betreft de aflopende contracten zal Huiberts geen stress hebben. Alleen huurling Vanheusden ligt na dit seizoen niet vast in het AFAS Stadion, maar AZ beschikt over een optie om hem definitief over te nemen van Internazionale. In 2024 zijn met Clasie, Hatzidiakos, Dani de Wit, Evjen en Zico Buurmeester ook slechts een handvol spelers transfervrij.

Mogelijke transfers
Wel weet AZ dat er interesse zal komen voor de smaakmakers. Een transfer van Karlsson ligt voor de hand, maar met Myron van Brederode staat zijn opvolger al klaar. De Wit lijkt ook open te staan voor een mooi avontuur, maar met Mihailovic werd ook op zijn vertrek al ingespeeld.

Verder zetten Milos Kerkez en Tijjani Reijnders zich dit seizoen nadrukkelijk op de kaart. Het is afwachten of er voor hen al een bod komt dat AZ doet zwichten. Wederom verdient Huiberts echter een pluim: met Mees de Wit en Bazoer lopen er alternatieven rond.

Schot voor de boeg: transfervrije buitenkansjes

Daley Sinkgraven mag vertrekken bij Bayer Leverkusen en beschikt over een aflopend contract. Mochten de Alkmaarders vrezen voor een transfer van Milos Kerkez, dan zou de oud-speler van sc Heerenveen en Ajax gratis opgepikt kunnen worden. Dat hij ook op het middenveld uit de voeten kan, is een pluspunt.

Bij een vertrek van De Wit staat Djordje Mihailovic klaar, terwijl ook Fedde de Jong op de deur klopt (zie hieronder). Mocht AZ toch nog een goedkope extra optie zoeken, dan kan Sander van de Streek een nuttige kracht zijn voor in de breedte. Hij heeft bewezen makkelijk te scoren en is deze zomer transfervrij. Ook Stijn Spierings kan in het scoutingsboekje worden gezet. Hij speelde in het verleden al voor de club, maar is bij Toulouse uitgegroeid tot een hardwerkende kracht.

Doorstroming uit de jeugd

Yusuf Barasi, Maxim Dekker, Myron van Brederode en Peer Koopmeiners maakten recent de sprong naar het eerste elftal. En mandekker Wouter Goes, middenvelder Zico Buurmeester, aanvallende middenvelder Fedde de Jong, rechtsbuiten Iman Griffith en linksbuiten Soulyman Allouch hopen spoedig te volgen.

Het vijftal blinkt dit seizoen uit namens Jong AZ, dat een sterk seizoen beleeft in de Keuken Kampioen Divisie. Daarmee kloppen ze langzaam op de deur bij trainer Pascal Jansen. Ook bij de O18 loopt met Ernest Poku een groot talent rond. De jeugdopleiding draait daarmee op volle toeren.