Heerenveen wint Derby van het Noorden en deelt nieuwe klap uit aan Groningen

22-01-2023 14:10
82

SC Heerenveen heeft de Derby van het Noorden gewonnen. De Friezen knokten zich in de slotfase langs FC Groningen, dat de problemen daardoor alsmaar groter ziet worden.

De Groningse bezoekers traden met twee debutanten aan: Mads Bech Sorensen en Johan Hove. Bij Heerenveen begon Sidney van Hooijdonk verrassend op de bank, waardoor Amin Sarr in de punt van de aanval stond. De Zweed bezorgde de thuisploeg een droomstart. Het Groningen-duo Thijmen Blokzijl en Verrips verkeek zich op een lange bal van Andries Noppert, waarna Sarr de score opende: 1-0.

Heerenveen liet Groningen het spel daarna maken, maar daar had de ploeg van trainer Dennis van der Ree veel moeite mee. Toch viel vijf minuten voor rust vrijwel uit het niets de gelijkmaker. Een mislukte hoekschop viel voor de voeten van Ricardo Pepi, die de bal helemaal verkeerd raakte. Heerenveen kreeg de bal echter niet weg en met een gelukje kon Florian Krüger afdrukken: 1-1. Sarr kreeg nog de kans om meteen iets terug te doen, maar hij schoot naast.

De Friezen kwamen ook goed uit de kleedkamer. Verrips moest redden op een schot van Milan van Ewijk, waarna Bochniewicz naast kopte uit de hoekschop. Via invaller Tomas Suslov liet ook Groningen zich echter zien. De Sloveen schoot eerst net voorlangs en zette niet veel later Noppert aan het werk. De Friese keeper hield zijn doel met de nodige moeite schoon.

In de vermakelijke tweede helft zochten beide teams naar de zege. Van Amersfoort zag een schot geblokt worden, maar een treffer kon haast niet uitblijven. Vooral Heerenveen voerde de druk steeds meer op en kreeg in de slotfase loon naar werken. Pelle van Amersfoort kopte raak uit een hoekschop, waarna Sarr er na een snelle counter ook nog 3-1 van maakte.

Heerenveen deelt zo een nieuwe dreun uit aan Groningen, dat op twaalf punten blijft steken, net zo veel als nummers zestien en zeventien FC Emmen en FC Volendam. De ploeg van Kees van Wonderen staat in ieder geval voor enkele uren zevende, want FC Utrecht kan nog passeren.