Liverpool is rood: Gakpo kopieert Van Dijk tijdens zege in Merseyside Derby

13-02-2023 22:52
78

Liverpool heeft de Merseyside Derby naar zich toegetrokken. Op Anfield was de ploeg van Jürgen Klopp met 2-0 te sterk voor Liverpool. Een persoonlijke opsteker was er voor Cody Gakpo, die zijn eerste doelpunt voor The Reds te pakken heeft.

Na zeven wedstrijden had Gakpo nog niet gescoord en geen assist op zijn naam. Toch mocht hij voor de achtste keer op rij starten. Virgil van Dijk keerde na blessureleed terug bij de selectie, maar begon op de bank. Gakpo vormde de voorhoede met Mohamed Salah en Darwin Núñez en Klopp zal tot zijn genoegen geconstateerd hebben dat de drie elkaar makkelijk vonden.

Gakpo kreeg zijn eerste mogelijkheid na twintig minuten, maar kreeg zijn hoofd niet goed tegen de bal. Kansen waren voor beide ploegen schaars, tot minuut 36. Everton raakte uit een standaardsituatie de paal, waarna Liverpool uit een razendsnelle counter toesloeg. Salah was Gakpo net voor en tikte de bal achter Jordan Pickford.

Vlak na rust was Gakpo dan echt van de hatelijke nul af. Een voorzet van Trent Alexander-Arnold kon bij de tweede paal worden binnengelopen door de Nederlander. Bijzonder detail: Van Dijk maakte zijn eerste doelpunt begin 2018 tegen Everton, Gakpo flikt ruim vijf jaar later hetzelfde kunstje. In totaal scoorden vier verschillende Nederlanders in de Merseyside Derby: naast Gakpo en Van Dijk ook Georginio Wijnaldum en Dirk Kuyt.

In het restant van de wedstrijd werd Liverpool nog een aantal keer - vooral via Salah - gevaarlijk. Gescoord werd er niet meer, maar daar zal de thuisploeg maling aan hebben. Door de overwinning klimmen The Reds op de ranglijst over Chelsea heen. De achterstand op de top-vier bedraagt negen punten, al heeft Liverpool een duel minder gespeeld.