Grote ontlading in De Kuip: Feyenoord zet grote stap richting landstitel

18-02-2023 23:03
698

Feyenoord heeft een enorme boost gekregen in de strijd om het kampioenschap. De ploeg van trainer Arne Slot won de Eredivisie-topper tegen AZ met 2-1 door een late goal van Marcus Pedersen.

Met Javairo Dilrosun als nummer tien en gesteund door het enthousiaste Legioen zocht Feyenoord meteen de aanval. De Alkmaarders lieten zich de kaas echter niet van het brood eten. Na een kwartier kwamen de Rotterdammers goed weg. Doelman Timon Wellenreuther kwam wild uit zijn doel, maar was daardoor uit positie toen Sven Mijnans voorgaf. Quilindschy Hartman voorkwam dat Jens Odgaard kon scoren.

Een paar minuten later had Feyenoord minder geluk. In een poging de bal weg te werken na een hoekschop van Jesper Karlsson kopte Dilrosun in eigen doel. AZ bleef in het vervolg vrij eenvoudig overeind, omdat Feyenoord moeizaam tot kansen kwam. Wel schoot Timber naast na een actie van Jahanbakhsh. De Iraniër besloot het daarna maar zelf te doen tegen zijn oude club. Op aangeven van Oussama Idrissi, een andere oud-speler van AZ, kopte hij kort voor rust raak: 1-1.

De ploeg van Slot zocht zodoende met het beste gevoel de kleedkamers op na een rommelige en weinig overtuigende eerste helft, waarin overigens wel zes gele kaarten werden uitgedeeld. De Rotterdammers begonnen wel wat sterker aan het tweede bedrijf. Gimenez kreeg aanvankelijk een kopbal echter niet op doel. Langzaam maar zeker kwam de Mexicaan meer in het stuk voor en na een uur leek hij zijn doelpunt te pakken te hebben. Hij schoof binnen op aangeven van invaller Paixão, maar deed dat in buitenspelpositie.

AZ had het steeds moeilijker, maar Jordy Clasie drukte nog wel zijn stempel. Met een schitterende pass stuurde hij Karlsson weg. De Zweed nam de bal alleen niet goed aan oog-in-oog met Timon Wellenreuther, waardoor de doelman kon ingrijpen. Feyenoord ging daarna weer op jacht naar de winnende goal. Goed was het lang niet altijd, maar spannend zeker wel. Gimenez kreeg nog een grote kans, maar kopte voorlangs.

Op het moment dat AZ de Rotterdamse storm leek te overleven, vloog een schot van Marcus Pedersen zomaar in de bovenhoek één minuut voor tijd. Mathew Ryan kon er niet meer bij, mede doordat Karlsson de bal nog raakte. Terwijl De Kuip feest vierde, wisten de bezoekers niets meer terug te doen. Feyenoord doet zodoende heel goede zaken in de titelstrijd. De voorsprong op de Alkmaarders bedraagt nu vijf punten.