Boekje gaat open over afgeketste Ajax-transfer: 'Wilden geen enkel risico lopen'

Boekje gaat open over afgeketste Ajax-transfer: 'Wilden geen enkel risico lopen'

23-02-2023 15:32 Laatste update: 15:37
12

Mateo Barać heeft teruggeblikt op zijn afgeketste transfer naar Ajax. In de zomer van 2017 stond de stopper op het punt om te verkassen naar Amsterdam, maar dat ging niet door. Bij de medische keuring kwam een hartprobleem aan het licht, terwijl het drama rondom Abdelhak Nouri zich niet veel eerder voltrok.

Ajax wilde Barać voor zo'n anderhalf miljoen euro oppikken bij het Kroatische Osijek. Dat gebeurde uiteindelijk niet, waardoor hij via Rapid Wien en de Russische competitie bij KV Oostende terecht is gekomen. In gesprek met de clubkanalen blikt Barać terug. "Met mijn Kroatische club Osijek speelde ik in de voorrondes van de Europa League tegen PSV. We schakelden de Nederlandse topclub uit nadat we zowel uit als thuis wonnen met 1-0. Mijn naam belandde in de boekjes van verscheidene scouts waaronder die van Ajax, dat nood had aan een linksvoetige centrale verdediger."

Wedden

Meer odds

"Er werd een akkoord bereikt met Osijek en ik vloog naar Amsterdam om er mijn fysieke en medische testen af te leggen. Uit die testen bleek dat mijn aorta op de grens van de maximumwijdte zat", vervolgt de Kroaat. "Op zich vormde dat geen probleem om te kunnen voetballen maar Ajax wilde geen enkel risico lopen nadat nog geen maand eerder hun talentvolle middenvelder Nouri een hartstilstand kreeg en in coma lag."

"De hartonderzoeken waren ook veel uitgebreider dan bij andere clubs. Begrijpelijk na wat ze hadden meegemaakt maar voor mij was het wel een mokerslag. In plaats van een droomtransfer naar het grote Ajax keerde ik terug naar Osijek", besluit Barać.