Gimenez staat op in moeizame wedstrijd: Feyenoord voegt zich bij Spakenburg

01-03-2023 21:51 Laatste update: 21:55
405

Feyenoord heeft zich ten koste van sc Heerenveen geplaatst voor de halve finales van de KNVB Beker. In een moeizame wedstrijd, die bol stond van slordigheden, kroonde Santiago Gimenez zich tien minuten voor tijd tot matchwinner: 0-1.

Iets meer dan twee weken geleden ging Feyenoord ook al op bezoek bij Heerenveen, al was dat destijds in competitieverband (1-2). Woensdagavond begonnen de Rotterdammers ten opzichte van de 2-4 zege op Fortuna Sittard ongewijzigd aan het bekerduel. Na vijf minuten noteerde de thuisploeg de eerste kans van de wedstrijd. Sydney van Hooijdonk wurmde zich los bij Lutsharel Geertruida, Timon Wellenreuther kon redding brengen op de inzet.

De openingsfase was voor Heerenveen. Opnieuw Van Hooijdonk en Rami Al Hajj kregen aardige mogelijkheden. Aan de andere kant lukte het Feyenoord, behoudens een aantal speldenprikjes, niet gevaarlijk te worden. Op het halfuur kregen de Friezen via Van Hooijdonk de beste kans van de eerste helft. De spits kreeg de bal op de juiste snelheid mee, maar schoof de bal van dicht bij in het zijnet.

Voor rust was het veldspel slordig en dat was na rust niet anders. Via Gimenez en Quilindschy Hartman stichtte Feyenoord gevaar, namens de thuisploeg was Ché Nunnely het dichtst bij de openingstreffer. Twintig minuten voor tijd een penibel moment in de zestien van Feyenoord: invaller Neraysho Kasanwirjo hing aan Osama Sahraoui, maar de bal ging niet op de stip.

In de slotfase was er geen van beide teams die duidelijk aanspraak maakte op de zege. Toch viel er binnen negentig minuten voetbal een winnende goal. Gimenez dook ruim tien minuten voor tijd op aangeven van Danilo vrij op voor doelman Xavier Mous en schoof beheerst binnen. Het was genoeg voor de Rotterdamse overwinning, die niet meer in gevaar kwam.

Feyenoord plaatst zich door de zege voor de halve finales van de KNVB Beker. SV Spakenburg is na de sensationele overwinning op FC Utrecht (1-4) ook zeker van een plek bij de laatste vier. Donderdag worden De Graafschap - Ajax en PSV - ADO Den Haag nog afgewerkt.