Ajax op rapport: twee onvoldoendes, maar veel lage cijfers na dreun in Klassieker

Ajax op rapport: twee onvoldoendes, maar veel lage cijfers na dreun in Klassieker

19 maart - 16:33 Laatste update: 20 maart - 12:34
140 Reacties
Author profile picture

Teun Buis

Ajax heeft een dreun gekregen van Feyenoord in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers verloren in de Johan Cruijff Arena met 3-2. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Ajacieden.

Gerónimo Rulli – 5,5: Rulli kreeg drie goals om de oren. Bij de tweede en derde Feyenoord-treffer stapte de Argentijn in, maar dat bleken inschattingsfouten.

Jorge Sánchez – 6: De vervanger van de geblesseerd geraakte Devyne Rensch verdedigde fel op de bal, waarmee hij een paar keer Rotterdams gevaar in de kiem smoorde. Tegelijkertijd bleek ook weer dat hij niet veel meer wapens tot zijn beschikking heeft.

Jurriën Timber – 6: Timber begon met het mes tussen de tanden en had in de openingsfase een paar goede ingrepen. Kort na rust was hij echter gezien bij de 2-2 van Szymanski. Daar had hij beter kunnen anticiperen. Verder probeerde hij het schip dat de Ajax-defensie heet drijvende te houden.

Calvin Bassey – 4,5: De sterke mandekker kende een dramatische start. Na vier minuten was hij Santiago Gimenez helemaal kwijt. Ook na een halfuur verslikte hij zich in de Mexicaan. In de opbouw ging het ook van kwaad tot erger voor Bassey, die al zijn vertrouwen kwijt leek.

Owen Wijndal – 5: Ook Wijndal was een paar keer onzuiver in de passing. Hij had bovendien Bassey wat beter te hulp kunnen schieten. Het helpt hem niet dat hij wat laks oogt. In aanloop naar de 2-2 was hij niet op tijd terug in positie na een eerdere actie.

Edson Álvarez – 7: De Mexicaan drukte vanaf het eerste fluitsignaal zijn stempel op Ajax. Hij ging voorop in de strijd, viel op met een rush door de as van het veld en kopte raak uit een hoekschop. Zijn puike prestatie sneeuwt alleen onder door de nederlaag.

Kenneth Taylor – 5,5: Naarmate het duel vorderde verdween Taylor steeds meer naar de achtergrond. Hij slaagde er ook te weinig in om Bassey een oplossing te bieden in de opbouw.

Steven Berghuis – 7,5: De laatste weken stak Berghuis niet in de beste vorm, maar tegen Feyenoord was hij op de afspraak met een assist en een voorassist. De spelmaker strooide als vanouds met prachtige balletjes, en dat tegen zijn oude club.

Mohammed Kudus – 5,5: Dat directe opponent Hartman al snel gewisseld werd, zegt iets over het gevaar van Kudus. De Ghanees kan echter ook nét wat sneller spelen op momenten en in de tweede helft kwam hij er een stuk minder aan te pas. In de slotfase had hij de 3-2 op de schoen, maar miste hij.

Dusan Tadic – 6: Tadic had aanvankelijk wat moeite om voet aan de grond te krijgen tegen de Feyenoord-mandekkers, maar hij pikte wel keurig de 2-1 binnen. De Serviër was weer belangrijk, alleen werd hij niet vaak bereikt.

Steven Bergwijn – 5,5: Bergwijn was in de eerste helft nog wel dreigend en gevaarlijk, maar het viel allemaal net niet goed. Al gaf de linksbuiten wel een assist. Hij is op de weg terug, maar het zal nog vele malen beter moeten. Na rust was Feyenoord sterker en was Bergwijn compleet onzichtbaar.

Invallers
Francisco Conceição – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Davy Klaassen – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Brian Brobbey – x: Speelde te kort voor een beoordeling.

Lorenzo Lucca - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

John Heitinga – 6: Na een lastige openingsfase voerde Ajax voor rust lange tijd de boventoon. In de tweede helft was de thuisploeg echter los zand. Onder meer de achterhoede zal de trainer hoofdbrekens bezorgen. Verdedigend was het niet overtuigend en de opbouw was zwak. Door de wissels van Heitinga moest het halve elftal van positie wisselen en resultaat bleef uit.