'Vertrek van Ouaali is echt een aderlating, hij heeft het dna van Ajax geüpdatet'

'Vertrek van Ouaali is echt een aderlating, hij heeft het dna van Ajax geüpdatet'

15-04-2023 07:21
94

Ajax verliest met Henk Veldmate een gewaardeerde hoofdscout, maar ook het vertrek van Saïd Ouaali kan er inhakken. De hoofd jeugdopleiding wordt geprezen om zijn werk bij de Amsterdammers in de afgelopen elf jaar.

Het Algemeen Dagblad concludeert dat Ajax 'twee paar timmermansogen' kwijtraakt. Veldmate geldt als de ontdekker van spelers als Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico, Antony en Mohammed Kudus, terwijl Ouaali een groot aandeel had in het lanceren van talenten als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Sergiño Dest, Ryan Gravenberch en Jurriën Timber.

Jelle Goes had in zijn tijd bij de KNVB van doen met Ouaali. "Ik vind het echt een aderlating voor Ajax", vertelt hij in de krant. "Saïd heeft kennis, kunde en elf jaar ervaring. Daarin heeft hij het dna van de club geüpdatet. Dat doet hij bovendien met een rustige manier van leidinggeven. De gevolgen van zijn vertrek? Dat je nu iemand moet zien te vinden die de continuïteit en de filosofie van het afleveren van talent aan het eerste elftal kan waarborgen."

Huub Stevens stelt dat directeur voetbalzaken Sven Mislintat onmogelijk een landgenoot voor één van de functies kan aanstellen. "Belangrijk is niet alleen dat ze kennis van zaken hebben, maar ook dat ze bekend zijn met het Ajax-dna. De directeur is zelf al nieuw. Hij moet er nu juist voor zorgen dat hij mensen om zich heen verzamelt die weten waar Ajax voor staat en welke spelers daarbij horen. Het vinden van geschikte opvolgers is belangrijk. Als je dat goed doet, kan het verfrissend werken en kun je nog tot nieuwe inzichten komen ook."