Spelersrapport: zware onvoldoendes bij Ajax na verschrikkelijke middag

Spelersrapport: zware onvoldoendes bij Ajax na verschrikkelijke middag

23-04-2023 16:56 Laatste update: 19:43
186

Ajax is zondag vernederd door PSV tijdens de Eredivisie-topper in Eindhoven. Het levert de Amsterdammers enkele zware onvoldoendes op.

Gerónimo Rulli – 4: De Argentijn beleefde, zachtjes uitgedrukt, niet zijn beste middag. Bij de openingstreffer was Rulli kansloos, maar in aanloop naar de 2-0 en 3-0 was hij te laat.

Jorge Sánchez – 5: Hij pakte al snel een onhandige gele kaart door Simons vast te houden. Het leek het startsein voor een zware middag van de Mexicaan, die daarna lange tijd niet eens de zwakste Ajacied was. Toch liet hij zich in aanloop naar de 3-0 weer kinderlijk eenvoudig uitspelen.

Jurriën Timber – 5: Heitinga hamerde er vooral op om de voorzet naar De Jong eruit te halen. Na 12 minuten kwam die wel en meteen was Timber geklopt. Tegelijkertijd zouden veel spelers het afleggen tegen de PSV-spits. Toch wist Timber wéér niet echt zijn niveau te halen.

Calvin Bassey – 4,5: Bassey moest door de schorsing van Edson Álvarez opdraven en na het duel met Feyenoord hielden de fans van Ajax de adem in. Zo'n verschrikkelijke middag beleefde hij dit keer niet, maar daarmee is alles wel gezegd. Hij past gewoon niet bij Ajax.

Jorrel Hato – 6: Hij kwam veel in één-tegen-één duels met Johan Bakayoko, die hem na twaalf minuten te snel af was en meteen een assist gaf. De jonge Ajax-verdediger had het soms lastig, maar liet zich niet van de wijs brengen. Vooral aan de bal bleef hij rustig. De potentie was zichtbaar.

Florian Grillitsch – 4,5: Is het nog steeds een gebrek aan wedstrijdritme? We weten het niet, maar Grillitsch speelde weer bijzonder zwak. Op deze manier voegt de Oostenrijker heel weinig toe. Bij de 3-0 gaf hij zijn tegenstander bovendien wel heel veel ruimte.

Kenneth Taylor – 5,5: Met een fraaie knal tegen de binnenkant van de paal was Taylor nog dicht bij een treffer, maar verder slaagde de onzorgvuldige middenvelder er niet in het spel naar zich toe te trekken, zoals Heitinga wel voor ogen had.

Davy Klaassen – 4,5: Een gebrek aan inzet kun je hem nooit verwijten, maar Klaassen maakte vooral voor rust te weinig gebruik van de ruimte tussen de linies. Ook technisch, zoals in de balaanname, was het een paar keer ondermaats.

Steven Berghuis – 5,5: Hij kende de laatste weken een opleving als gelegenheidsrechtsbuiten, maar tegen PSV was Berghuis redelijk onzichtbaar. Af en toe een mooie bal is simpelweg niet genoeg in zo'n duel.

Dusan Tadic – 5: Tadic kwam er simpelweg niet aan te pas. Ajax had het moeilijk en kwam amper tot fatsoenlijke aanvallen. Dan zie je dat zelfs de Servische aanvoerder het steeds moeilijker krijgt om het duel naar zich toe te trekken.

Steven Bergwijn – 4: Hij wilde zich duidelijk laten zien tegen zijn oude club, maar het liep iets anders. Bergwijn ging een paar keer voor eigen succes en verder beleefde hij een vrij erbarmelijke terugkeer in het Philips Stadion.

Invallers
Brian Brobbey – 6: Brobbey kwam meteen na rust in het veld en was meteen gevaarlijk. De sterke spits zal nog veel beter moeten, want wederom sprongen er de nodige ballen van zijn voet. Toch won hij een aantal duels en bracht hij wat teweeg. We kunnen voorzichtig spreken van een opgaande lijn.
Lorenzo Lucca - x: Speelde te kort voor een beoordeling.

John Heitinga – 5: Een zware tik voor Ajax en Heitinga, die zijn ploeg een kansloze wedstrijd zag spelen. PSV was op heel veel fronten beter. Het is een pijnlijke constatering voor de rijkste club van het land.