Van PEC Zwolle naar Premier League, maar Hamer zegt altijd 'ja' tegen Feyenoord

Van PEC Zwolle naar Premier League, maar Hamer zegt altijd 'ja' tegen Feyenoord

17-05-2023 23:20 Laatste update: 23:31
46
Author profile picture

Yvo van Dorst

In een nieuwe rubriek genaamd VP's Avonturiers spreekt VoetbalPrimeur met een in Nederland bekende voetballer die ver buiten de landsgrenzen actief is. Hoe gaat het er in verschillende uithoeken van de wereld aan toe, zowel op voetballend als menselijk vlak? Het komt allemaal voorbij. Met in deze episode: Gustavo Hamer, die Coventry City woensdagavond hoogstpersoonlijk naar de finale van de play-offs om promotie naar de Premier League shoot. 

Het is tweede paasdag, rond een uur of 10.00: het is rustig in het druilerige Leamington Spa, een stadje ten zuiden van Coventry, waar Hamer woonachtig is. Als de taxi stopt in de straat van Hamer, staan twee vrienden van de middenvelder klaar om voor een warm ontvangst te zorgen.  Hamer zit zelf nog bij de kapper en stapt vijf minuutjes later zijn huis binnen. Ook zoontje Thiago is erbij: het mannetje mag paaseitjes zoeken, verstopt door Hamer senior, die PEC Zwolle in 2020 achter zich liet voor een avontuur bij Coventry City.

'Ik heb hier geen moment spijt van gehad'
De club is echt zijn thuis geworden en hij voelt er de waardering die hij zo graag wilde. "Ik speel hier alles en dit team voelt echt als familie. Ik ben toen ik hier kwam geweldig opgevangen door de fans en de materiaalman. De supporters stuurden me al berichten dat ik moest komen toen ik bij PEC zat en de materiaalman kwam in de eerste jaren al langs als ik een lampje moest vervangen. Hij heeft me echt perfect gesteund en daardoor voelde ik de waardering die ik echt wel nodig heb."

Tussen het geblaf van zijn twee ruziënde honden door, vertelt Hamer over hoe hij in Coventry terechtkwam. "Er was wel wat interesse toen ik in mijn laatste seizoen bij PEC Zwolle echt doorbrak. Onder meer Olympique Nîmes en een aantal clubs uit België wilden me hebben. Maar Engeland trok me heel erg en Coventry was een perfecte stap. Hier wist ik zeker dat ik alles zou spelen en ik kon vier keer meer verdienen dan ik bij PEC deed. Uiteindelijk heb ik er geen moment spijt van gehad."

Dromen van de Premier League
Inmiddels speelt het opleidingsproduct van ADO Den Haag en Feyenoord drie jaar bij Coventry City en is hij uitgegroeid tot onbetwiste basisspeler als controlerende middenvelder, zijn favoriete positie. Af en toe mag Hamer zelfs de aanvoerdersband dragen, terwijl hij dit seizoen al goed was voor tien assists en negen goals. Ook werd hij speler van de maand april in de Championship. De club in het hemelse blauw pakte met een gelijkspel tegen Middlesbrough een plek in de gewilde play-offs voor promotie. Een droom voor Hamer, want als hij iets graag wil is het spelen in de Premier League.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Coventry City Football Club (@coventrycityfcofficial)

Tien assists en negen doelpunten is voor een verdedigend ingestelde middenvelder wel een indrukwekkend moyenne. Helemaal voor iemand die eerst werd gezien als kaartenpakker, toch is Hamer hier zelf niet bewust mee aan de slag gegaan. "Ik zet tegenwoordig meer druk als een centrale middenvelder dan een echte 'nummer 6.' Die goals en assist komen dan meer, maar daar ben ik niet bewust voor gaan trainen. Ook al is dit natuurlijk wel heel goed voor een speler als ik."

'Jurist ging voor mijn Feyenoord-terugkeer liggen'
Tussen de gebakken eitjes door komt ook zijn oude club Feyenoord ter sprake. Een club en een periode waar Hamer met gemengde gevoelens op terugkijkt. "Giovanni van Bronckhorst was daar toen trainer, maar ik heb niet het gevoel dat ik ooit kansen van hem heb gehad. Van vrienden die op de tribune zaten kreeg ik te horen dat de fans echt om me vroegen, maar spelen deed ik nooit. Ik moest van de conditietrainer horen dat de duurdere spelers altijd voorrang kregen, toen wist ik wel dat ik weg moest."

Hamer had na zijn huurperiode bij FC Dordrecht zelfs wel het gevoel dat er kansen lagen bij Feyenoord. "Toen ik daar naartoe ging zei Martin van Geel (toen directeur spelersbeleid bij Feyenoord, red.) dat ik in aanmerking zou komen voor Feyenoord 1, als ik goed zou spelen in Dordrecht. Ik speelde daar alles en we haalden zelfs de play-offs, maar toen ik na een jaar terugkwam zei Van Geel op mijn eerste dag dat ik alweer op huurbasis weg mocht. Toen was mijn vertrouwen echt kapot."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Gustavo hamer (@gustavohamerr)

Toch blijft Feyenoord altijd in zijn hart. In de toekomst zou Hamer graag terug willen naar zijn oude club in Rotterdam. Die mogelijkheid kwam er zelfs al in zijn laatste jaar bij PEC Zwolle. "De clubleiding van Feyenoord wilde me toen terughalen en een bedrag van drie miljoen euro was al afgesproken. Alleen ging jurist Joris van Benthem ervoor liggen. Een speler die weg is gegaan voor 150.000 euro weer terughalen voor drie miljoen, zou niet goed vallen bij de fans, volgens hem." Uiteindelijk vertrok Hamer dus naar Coventry City.

Mede daardoor staat de teller nog altijd op slechts twee optredens in het eerste van Feyenoord voor de oud-jeugdinternational, maar één van die duels was zijn debuut in een Klassieker. De 25-jarige middenvelder, die op zijn tweede geadopteerd werd uit Brazilië, vindt in ieder geval dat zijn missie in De Kuip nog niet volbracht is. "Voor mij ligt nu de focus op een stap omhoog richting de Premier League, maar een terugkeer bij Feyenoord zou ook enorm aantrekkelijk zijn. Andere topcompetities zouden me ook leuk lijken, maar dit zijn nu mijn echte doelen. Als Feyenoord me belt om terug te komen, dan zeg ik ondanks alles zonder twijfel ja."

'Oranje scout niet in de Championship'
Hamer speelde tot nu toe drie interlands voor Oranje Onder 20, maar het grote Nederlands elftal is nu nog ver weg. "Er zijn nu nog veel betere middenvelders, maar ik vind het selectiebeleid van Oranje wel raar. Ze scouten niet in de Championship. Arnaut Danjuma en Kenny Tete speelden hier in de laatste jaren de pannen van het dak, maar die kwamen nooit bij Oranje. En een Kenneth Taylor, die bij Ajax zit, kwam er dan ineens wel bij. Daar begrijp ik niks van."

Een ding wat wel zeker is, is dat Hamer dezelfde jongen blijft die hij altijd is geweest. Zijn omgeving houdt hem met beide benen op de grond, waardoor hij voor iedereen tijd maakt. "Ik blijf ook maar Gustavo, waarom zou ik me ooit anders voordoen”, vertelt de middenvelder, terwijl een van zijn vrienden hem een subtiel tikje op zijn achterhoofd geeft. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Coventry City Football Club (@coventrycityfcofficial)

Voor Hamer is zijn zoon het allerbelangrijkste. Vol trots laat papa Hamer filmpjes zien dat zijn zoontje tussen de harde kern van de fans van Coventry City staat. "Hij kan alle liedjes meezingen en hij heeft het ook goed naar zijn zin hier. Heerlijk toch, om hem zo te zien?"  Met beide benen op de grond blijft 'Gus' zonder twijfel, maar of dat in de toekomst de grond van Coventry, Rotterdam of een andere Engelse stad zal zijn, zal de toekomst spoedig uit gaan wijzen.