Return tegen West Ham roept nare herinneringen op: 'Ik heb een paar jaar gebaald'

Return tegen West Ham roept nare herinneringen op: 'Ik heb een paar jaar gebaald'

17-05-2023 22:10 Laatste update: 22:13
19

Er zijn veel paralellen tussen het Conference League-duel van AZ met West Ham United van donderdagavond en de wedstrijd AZ - Sporting Portugal op 5 mei 2005, constateert Barry van Galen, clubicoon van de Alkmaarders. Destijds liep het verkeerd af voor de halve finalist. 

AZ verloor het heenduel van West Ham met 2-1, nadat het op een 1-0 voorsprong was gekomen, iets wat achttien jaar geleden in Lissabon ook gebeurde. Daarnaast wordt de wedstrijd van AZ op Hemelvaartsdag gespeeld, net als in 2005. Alsof dat nog niet alles is had AZ destijds ook te maken met blessures in de selectie, iets wat nu ook het geval is. 

Van Galen was erbij in 2005. Hij bevond zich 'ergens in dat strafschopgebied, ik weet ook niet meer precies waar' toen Sporting uit een corner scoorde in de laatste minuut van de verlening. De AZ-legende vergeet dat moment nooit meer, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. "De complete verslagenheid vergeet ik nooit meer. Er was stilte. Nog nooit meegemaakt. Ik heb een paar jaartjes gebaald. Nu niet meer. Ooit komt de dag dat AZ wel de finale haalt. Misschien wel donderdag."

Om die reden kijkt Van Galen uit naar het duel met West Ham. "AZ moét er ook een keer doorheen. Net als dat Manchester City een keer de Champions League moet winnen. Dat is een barrière waar je doorheen moet. Dán kan je een groei doormaken."