Lof voor 'slimme' Geertruida: 'Tegenstanders wisten er geen raad mee'

Lof voor 'slimme' Geertruida: 'Tegenstanders wisten er geen raad mee'

21-05-2023 13:52
21

Bert van Marwijk steekt de loftrompet over Lutsharel Geertruida. De voormalig bondscoach ziet dat de 22-jarige verdediger een rol heeft bij Feyenoord zoals Philipp Lahm en John Stones onder Pep Guardiola.

Van Marwijk wijst Geertruida aan als grootste verrassing bij de kampioen. "Helemaal een verrassing was het natuurlijk ook weer niet, omdat hij het vorig seizoen ook al goed heeft gedaan. Maar hij speelt zo slim als rechtsback en je kunt hem ook moeiteloos in het centrum zetten", zegt de ex-coach van Feyenoord tegen Voetbal International. "Hij heeft zijn plek bij het Nederlands elftal ook dubbel en dwars verdiend."

Van Marwijk prijst de veelzijdigheid van Geertruida. "Pep Guardiola is daarmee begonnen bij Bayern München. Hij stuurde Philipp Lahm als rechtsback het middenveld in. Iedereen dacht toen: Hoe kan dat, dat is toch levensgevaarlijk? Maar tegenstanders wisten er geen raad mee. En Arjen Robben kwam als rechtsbuiten telkens vrij. Nu doet Guardiola dat ineens met John Stones, die als centrumverdediger het middenveld in stapt."

Ook Geertruida slaagt erin om zo'n rol op zich te nemen, ziet Van Marwijk. "Bij Feyenoord heeft Geertruida nu zo’n rol. Dat doet hij heel erg goed, waardoor hij veel meer waarde heeft voor het elftal. Normaal is een back een back, dat bedoel ik niet denigrerend, maar Geertruida voegt meer toe: hij is comfortabel aan de bal, heeft de snelheid en is verdedigend goed."

Luister nu de nieuwste aflevering van #DoneDeal de podcast!