Vertonghen zeer kritisch op vertrokken Courtois: 'Zou nooit doen wat hij doet'

Vertonghen zeer kritisch op vertrokken Courtois: 'Zou nooit doen wat hij doet'

19-06-2023 21:58 Laatste update: 23:27
33

Jan Vertonghen is zeer kritisch op Thibaut Courtois. De doelman van Real Madrid heeft het Belgische nationale elftal verlaten na een argument over de aanvoerdersband. 

Courtois ging er vanuit dat hij in zijn honderdste interland Kevin De Bruyne zou mogen vervangen als aanvoerder, maar bondscoach Domenico Tedesco nam een andere beslissing. Hij benoemde Romelu Lukaku tot captain tijdens het duel met Oostenrijk (1-1). Courtois eiste daarna een gesprek, waarna hij de benen nam.

Tedesco sprak zich vervolgens uit over de beslissing van Courtois, een die Vertonghen nooit of te nimmer zou nemen. "Ik weet hoe het voelt om de band te verliezen, ja. Ik geef toe: dat raakt je ergens wel in je eer. Maar ik zou nooit doen wat Thibaut nu doet en vertrekken. Laat staan dat ik er toen aan dacht om te stoppen met de nationale ploeg. Iedereen weet dat ik het een eer vind om voor mijn land te spelen. Nu ja, ik ben ook nooit de beste keeper ter wereld geweest en zal dat nooit worden. Bij Thibaut zat alles blijkbaar veel dieper dan ik ooit heb durven denken", aldus Vertonghen, opgetekend door Het Nieuwsblad.

De 36-jarige verdediger had dit niet zien aankomen. "Anders had ik wellicht met Thibaut gepraat of de signalen doorgegeven aan de beleidsmensen. Andere jongens begrepen het wel direct en het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Het is gewoon een erg jammerlijke situatie." 

Serieuze deuk
Vertonghen is van mening dat de keuze van Courtois om de groep te verlaten grote gevolgen zal hebben. "Hij is al heel lang de beste keeper van de wereld en is een cruciale speler in de groep. Alleen is het groepsproces verstoord en is dit een serieuze deuk. We moeten alles laten bekoelen en hopelijk wordt er dan een weg naar verzoening gevonden."