Ajax-aanwinst Gaaei: omgeschoolde buitenspeler, onderonsjes met Daramy

Ajax-aanwinst Gaaei: omgeschoolde buitenspeler, onderonsjes met Daramy

18-08-2023 11:55 Laatste update: 11:39
62

Ajax heeft zich versterkt met rechtsback Anton Gaaei. De Deense vleugelverdediger komt over van Viborg FF, dat ongeveer vier miljoen euro ontvangt van de Amsterdammers. Wie is Gaaei precies? VoetbalPrimeur vertelt je alles wat je moet weten over de jeugdinternational van Denemarken.

Anton Gaaei werd op 19 november 2002 geboren in het Deense Viborg. Hij zette bij de nabijgelegen amateurclubs Bruunshab/Tapdrup IF en Overlund GF zijn eerste stappen op het voetbalveld, waarna profclub Viborg FF hem in huis haalde. Gaaei speelde in de jeugd als links- en rechtsbuiten, maar werd omgeschoold tot rechtsback. In 2021 sloot hij vast aan bij het eerste elftal.

Wedden

Meer odds

Gaaei debuteerde in 2021/2022 in een bekerwedstrijd bij FC Fredericia. Dat seizoen kwam hij uiteindelijk tot zes optredens in de Deense Superligaen, waarvan twee als basisspeler. De vleugelverdediger beleefde deze jaargang zijn definitieve doorbraak. In 37 officiële duels scoorde hij één keer en gaf hij zes assists. Hij was een vaste waarde bij de nummer drie van het vorige seizoen. Ook bij de Deense bond raakten ze gecharmeerd van Gaaei. Tijdens de laatste twee interlandperiodes was hij twee keer basisspeler in vier duels van Jong Denemarken.

Wat voor type haalt Ajax met Gaaei in huis?
De 1.83 meter lange Deen is een dynamische en atletische back, die zijn snelheid gebruikt om veelvuldig op te komen over de rechterflank. Hij heeft een aardige techniek en vooral een goede lage voorzet, mede door zijn verleden als vleugelaanvaller. In 64 optredens voor Viborg O19 scoorde hij overigens 28 keer, waarmee hij bewees ook een verdienstelijk afmaker te zijn.

Hoewel Gaaei relatief weinig ervaring heeft als rechtsback, staat hij defensief zijn mannetje. Hij gebruikt zijn snelheid om tegenstanders fel onder druk te zetten. Daardoor weet hij zich ook raad in één-tegen-één-duels, maar hij moet wel leren om oog te houden voor de organisatie en de ruimtes in zijn rug.

Gaaei heeft in Denemarken kennisgemaakt met Mohamed Daramy, die onlangs vertrok bij Ajax. De linksbuiten stond met FC Kopenhagen drie keer tegenover Viborg, waar Gaaei zijn directe tegenstander was. Daramy trok alle keren aan het langste eind en scoorde twee keer.