'Van Nistelrooij kon af en toe ook zeuren dat hij erg moe was'

'Van Nistelrooij kon af en toe ook zeuren dat hij erg moe was'

21-06-2023 15:53
43

Foppe de Haan kreeg Ruud van Nistelrooij onder zijn hoede bij sc Heerenveen in 1997, echter moest er volgens de oud-trainer toen nog een hele metamorfose plaatsvinden. Dat vertelt De Haan in gesprek met ESPN.

"Ruud kwam als middenvelder bij ons binnen", begint De Haan. "Hij moest leren scoren en was in mijn ogen een heel goede spits. Ik heb al tegen hem gezegd dat hij als spits één van de besten van de wereld kon worden. Hij accepteerde dat in het begin niet, want Ruud vond zichzelf een nummer 10." Uiteindelijk ging Van Nistelrooij toch overstag. "Hij had het er thuis over gehad en zei: 'oké trainer, ik word spits, maar dan moet jij me wel helpen.' En toen heb ik hem geholpen."

De Haan en Van Nistelrooij trainden en analyseerden vervolgens veel. "We zijn gaan kijken hoe Dennis Bergkamp loopt en hoe andere topspitsen bewegen. Hij moest nog veel sterker worden, want Ruud had hele dunne beentjes. Hij was snel, maar als hij een sterke voorstopper tegenover zich had staan, dan had hij een probleem. Hij was ook bereid om hard te trainen, al kon Ruud af en toe ook zeuren dat hij moe was. Dan zei ik: 'Je bent helemaal niet moe joh.'"