Jonker geeft tekst en uitleg: 'Ik kan geen vijf spitsen meenemen naar het WK'

Jonker geeft tekst en uitleg: 'Ik kan geen vijf spitsen meenemen naar het WK'

01-07-2023 21:44
32

Andries Jonker heeft zaterdagmiddag tekst en uitleg gegeven over een aantal verrassende keuzes die hij maakte in zijn WK-selectie. De bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal kan door de beslissingen nóg gerichter naar het komende wereldkampioenschap in Australië en Nieuw-Zeeland toewerken. 

"Je probeert uiteraard een groep samen te stellen waarmee je de meeste kans op succes hebt, maar in Nederland zijn we in het rijke bezit van zes spitsen. En die vinden we allemaal goed", aldus Jonker vanuit het trainingskamp in Limburg in gesprek met de NOS. De coach doelt op Vivianne Miedema, Lineth Beerensteyn, Katja Snoeijs, Romée Leuchter, Shanice van de Sanden en Fenna Kalma.

Leuchter, Van de Sanden en Kalma zullen niet te bewonderen zijn op het WK, evenals Miedema. De aanvalster ontbreekt al langer in de selectie wegens een kruisbandblessure. "Als ik alle vijf beschikbare spitsen had meegenomen en er raakt vervolgens een middenvelder geblesseerd... Als je dan moet wisselen, is het vervelend om te constateren dat je geen middenvelder op de bank hebt zitten. Het werkt niet zo", zei Jonker.

De oefenmeester koos ervoor om alleen Beerensteyn en Snoeijs te selecteren. "Je moet een aantal harde beslissingen nemen en speelsters die al echt wat hebben laten zien helaas thuislaten. Het is niet anders."