Boëtius: 'Voordat ik me liet checken, wist ik eigenlijk al dat er iets mis was'

Boëtius: 'Voordat ik me liet checken, wist ik eigenlijk al dat er iets mis was'

09-07-2023 21:57 Laatste update: 21:58
53

Jean-Paul Boëtius ziet het als een plicht om open te zijn over hoe hij afgelopen september zelf per toeval teelbalkanker ontdekte. De aanvallende middenvelder trok echter niet meteen aan de bel bij de medische staf van Hertha BSC.

"Ik zie het als een plicht om daar heel open over te zijn. Ik hoop dat ik daarmee andere mannen attendeer", aldus de voormalig Feyenoorder, die momenteel clubloos is, in gesprek met Helden. "Ik zat weleens met mijn hand achter mijn broek en zei dan tegen mijn vriendin: Lies, ik weet niet was het is, maar het voelt alsof er iets op een bal zit. Die ene bal voelde als een eikeltje met een dop erop, de andere voelde glad."

Toch wilde Boëtius het niet direct melden bij Hertha. "Ik wilde niet te kleinzerig zijn. Liza vroeg me of ik me kon herinneren of het altijd zo geweest was en zei tegelijk: 'Als het jou opvalt, is er misschien toch iets aan de hand.' Ik had geen pijn en voelde me ook niet ziek. Uiteindelijk besloot ik me tijdens de interlandperiode te laten checken."

Boëtius voelde de bui al hangen toen hij een kijkje nam op Google. "Voordat ik me liet checken, had ik wat gegoogeld en wist ik eigenlijk al dat er iets mis was. Ik had tegen onze fysiotherapeut gezegd dat ik pijn had met plassen, een soort branderig gevoel, en had ontdekt dat zoiets op een tumor kan duiden", aldus de 29-jarige middenvelder.

Uiteindelijk werd Boëtius gediagnosticeerd met teelbalkanker. Twee dagen later ging hij al onder het mes. De oud-speler van Feyenoord stond na 25 dagen alweer op het trainingsveld, aangezien een verdere behandeling niet nodig was. Het afgelopen seizoen speelde Boëtius 21 duels in dienst van Hertha BSC. Zijn aflopende contract werd echter niet verlengd, waardoor hij nog altijd clubloos is.