Berghuis opnieuw zeer kritisch op Ajax-leiding: 'Geef ons dan zo'n selectie'

Berghuis opnieuw zeer kritisch op Ajax-leiding: 'Geef ons dan zo'n selectie'

30-07-2023 19:54 Laatste update: 31-07-2023 11:49
308

Steven Berghuis heeft andermaal aangegeven dat Ajax een kwaliteitsimpuls nodig heeft. De aanvaller wijst naar het elftal van de Amsterdammers van twee jaar geleden.

"Geweldig team, maar we hadden als kampioen slechts twee puntjes voorsprong op PSV", aldus Berghuis in gesprek met het Algemeen Dagblad. "En als de groep zoals vorig seizoen uit het lood hangt, word je dus derde. Iedereen verwacht dat Ajax revanche neemt en nu weer om de titel speelt. Maar de spelers zijn daarin het belangrijkste. Wij trekken de schoenen aan, wij staan in dat shirt op het veld. Geef ons dan een selectie die de verwachtingen waar kan maken."

Berghuis speelde in zijn eerste seizoen als nummer tien op zijn best. Trainer Erik ten Hag zette hem destijds op die positie, nadat hij bij Feyenoord jarenlang als rechtsbuiten werd opgesteld. "Ten Hag dacht niet in hokjes, hij probeerde spelers in hun kracht te zetten."

Met spelers als Edson Álvarez en Ryan Gravenberch op het middenveld voelde Berghuis zich als een vis in het water. "Maar ik kan ook als rechtsbuiten spelen, mits er een rechtsback achter me staat die er negentig minuten overheen dendert. Dan kom ik naar binnen en word ik een verkapte nummer 10."

"Het gaat om connectie in het veld", vervolgt Berghuis. "Ajax moet een selectie samenstellen waarin spelers elkaars zwaktes camoufleren en elkaars kracht optimaal kunnen benutten. Die samenhang is er nog niet. Vooral voor de jonge spelers is dat moeilijk. Zij verdienen een solide groep. Gravenberch en Jurriën Timber hebben ook die hulp gehad. Die balans is nodig en die is er nog niet. Over twee weken staat Heracles voor deur. Dat is vrij snel."