Semi-profs uit Faeröer schrijven historie in Champions League-voorronde

Semi-profs uit Faeröer schrijven historie in Champions League-voorronde

02-08-2023 22:42 Laatste update: 03-08-2023 08:06
63

Het nietige KÍ Klaksvík heeft historie geschreven in het voorportaal van de Champions League. Het clubje, dat afkomstig is uit de Faeröer eilanden, heeft het Zweedse BK Häcken namelijk uitgeschakeld in de tweede voorronde. Daardoor zijn de semi-profs van KÍ verzekerd van deelname aan een Europese groepsfase.

Als kampioen van de Faeröer eilanden mocht KÍ drie weken geleden instromen in de eerste voorronde van de Champions League. Daarin was het verrassend genoeg te sterk voor het Ferencváros van Mats Knoester, dat vorig seizoen nog in de achtste finale van de Europa League speelde. In de tweede voorronde was Häcken de tegenstander. Het heenduel op de Faeröer eilanden eindigde nog in een onvermakelijke 0-0, maar in Zweden was er aan spektakel geen gebrek.

KÍ kwam eerst op voorsprong in Göteborg, maar daarna trok oud-Ajacied Tobias Sana de stand gelijk. In de tweede helft scoorden beide ploegen allebei nog een keer, waardoor er verlengd werd met een 2-2 stand. Na een dramatische eigen goal van doelman Peter Abrahamsson leek KÍ er met een spectaculaire overwinning vandoor te gaan, maar Häcken-aanvaller Amor Layouni maakte uiteindelijk toch de 3-3. Daardoor moesten penalty's voor een beslissing zorgen.

Vanaf elf meter bleven de semi-profs van KÍ koelbloediger, waardoor het nietige clubje zich mag gaan melden in de derde voorronde van de Champions League. Daardoor gaat de club geschiedenis schrijven: het is namelijk sowieso zeker van deelname aan de groepsfase van de Conference League, vanwege de vangetten die de UEFA heeft opgesteld in de voorrondes. Nooit eerder kwam het voor dat een club uit de Faeröer eilanden deelnam aan een Europese groepsfase, terwijl KÍ zelfs nog mag dromen van de Champions en Europa League.