'Bondscoach Zambia zou tijdens WK borst van speelster hebben aangeraakt'

'Bondscoach Zambia zou tijdens WK borst van speelster hebben aangeraakt'

04-08-2023 17:41
65

De FIFA is donderdag een onderzoek gestart naar Bruce Mwape. De bondscoach van Zambia zou tijdens het WK voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland een borst van één van zijn speelsters hebben aangeraakt.

Het incident zou hebben plaatsgevonden na afloop van de training vorige week vrijdag voorafgaand aan het duel met Costa Rica. Mwape zou met zijn handen over de borst van een speelster hebben gewreven. Volgens The Guardian kunnen meerdere speelsters van het team dit bevestigen. 

"We kunnen bevestigen dat er een klacht is binnengekomen over het Zambiaanse vrouwenelftal en dat die momenteel wordt onderzocht", schrijft de FIFA in een verklaring. "De FIFA neemt elke beschuldiging van ongepast gedrag zeer serieus en heeft een duidelijke procedure ingesteld zodat iedereen in het voetbal een melding kan doen."

De Zambiaanse voetbalbond (FAZ) geeft aan van niets te weten. "We waren daarom verrast toen we lazen over dergelijke aantijgingen tegen de bondscoach, zoals die in de pers verschenen. Alle trainingen zijn door FAZ-media op camera vastgelegd en bieden geen beelden van het incident zoals The Guardian het opschrijft. Daarbij was bij iedere trainingssessie van het Zambiaanse team ook een FIFA-filmcrew aanwezig."

Het is niet voor het eerst dat Mwape in opspraak raakt. In juli liet het Engelse medium al weten dat de bondscoach van Zambia beschuldigd werd van seksueel wangedrag. "Als Mwape met je naar bed wil, moet je 'ja' zeggen", citeerde de krant een Zambiaanse speelster die anoniem wil blijven. "Het is normaal dat de coach naar bed gaat met speelsters in ons team."