Ajax maakt werk van gemis 'Ajax-DNA': vier oud-spelers gaan opleidingstraject in

Ajax maakt werk van gemis 'Ajax-DNA': vier oud-spelers gaan opleidingstraject in

05-09-2023 10:13 Laatste update: 12:01
157

Ajax gaat een interne opleiding starten waarmee ze oud-spelers aan de club kunnen verbinden. Het idee is voortgekomen uit commercieel directeur Menno Geelen en oud-speler Siem de Jong, maar ook Kelly Zeeman, Ricardo van Rhijn en Daniel de Ridder gaan het opleidingstraject volgen.

Geelen vindt dat de komst van ex-Ajacieden nu essentieel is voor de club. "Directie, RvC, clubmensen en onze achterban; we vinden het allemaal belangrijk dat er oud-Ajacieden rondlopen bij de club. Op de Toekomst zijn meerdere oud-spelers actief maar we willen deze ook graag buiten het veld bij Ajax betrekken. Ik heb zelf gemerkt hoe fijn het werken is geweest met Edwin van der Sar."

Volgens Geelen is er al een duidelijk beeld hoe de opleiding eruit gaat zien. "We hebben een tweejarig traject gemaakt waarbij ze in projecten gaan meedoen, op verschillende afdelingen meelopen en (externe) cursussen krijgen. De deelnemers krijgen brede ondersteuning vanuit de directie, de Vereniging en onze leidinggevenden. En we maken gebruik van de kennis en ervaring die de Ajax Coaching Academy te bieden heeft."

Voor de spelers die zichzelf aansluiten bij het project wordt het niet alleen een vrijblijvende opleiding. Er wordt ook echt wat van ze verwacht. "Commitment. En we willen graag dat zij hun kennis en ervaring meenemen richting de organisatie. Ajax is en blijft een voetbalclub. Maar ook buiten het veld zijn we hard bezig met Ajax. Wat zij daarin meebrengen qua ervaring en topsportmentaliteit is bijna niet te leren."

Volgens Siem de Jong kan het traject de oud-spelers ook echt helpen om die laatste stap richting een baan bij Ajax te zetten. "Ik volg al een tijd met grote interesse wat Ajax allemaal doet buiten het veld. Daar wil ik graag aan bijdragen. Er lopen op de club veel mensen rond met een brede opleidingsachtergrond en indrukwekkende ervaring, daar kunnen we veel van leren."