Kookpunt nadert in strijd om Eredivisie-rechten: kabelaars stappen naar ACM

Kookpunt nadert in strijd om Eredivisie-rechten: kabelaars stappen naar ACM

05-10-2023 14:11 Laatste update: 14:16
54

Het consortium van telecompartijen (Delta Fiber, KPN, Odido en VodafoneZiggo) wil dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingrijpt om te voorkomen dat zij naast de rechten van de Eredivisie grijpen. De Eredivisie CV en clubs stevenen af op een verlengde samenwerking met ESPN.

Volgens de kabelaars is er sprake van een onderhandse deal tussen de Eredivisie CV en ESPN. Zij verlangen een eerlijk biedingsproces en stappen naar de ACM. 'De exclusieve onderhandeling en een op handen zijnde deal tussen ECV en Disney/ESPN over de televisierechten van de Eredivisie' zijn volgens de telecompartijen in strijd met het kartelverbod. De ACM kan de Eredivisie CV, ESPN en Disney verplichten tot een transparant biedingsproces.

Kabelaanbieders boden in mei jaarlijks 180 miljoen euro voor de rechten. "We kunnen alleen maar gissen wat de achterliggende reden is om dat te weigeren. We voelen ons dan ook genoodzaakt om de stap naar de ACM te zetten. Liever zitten we om tafel met ECV en de clubs, maar vooralsnog is ons nog geen enkele stoel aangeboden", zegt een woordvoerder in een toelichting.

De kabelaars stellen op het vlak van financiële garanties stappen te hebben gezet. "Eén ding staat daarbij voorop: het consortium is er nu en zal er ook na 1 juli 2024 zijn met haar gegarandeerde bod van 180 miljoen euro netto." Afgelopen zomer werd duidelijk dat de Eredivisie CV en ESPN er zo goed als uit waren. ESPN zou ook van 2025 tot en met 2030 rechtenhouder zijn.