Oranje op rapport: twee uitblinkers, drie onvoldoendes, Weghorst faalt

16-10-2023 22:48
259

Het Nederlands elftal heeft tegen Griekenland een reuzenstap gezet naar het EK in Duitsland (0-1). VoetbalPrimeur maakt rapport op van een veelbewogen avond in Athene.

Bart Verbruggen - 6,5: niet foutloos tegen Frankrijk, wel tegen de Grieken. Dat kwam vooral door het feit dat de tegenstander amper gevaarlijk werd. Wat hij moest doen, deed Verbruggen goed.

Lutsharel Geertruida - 4,5: na zijn overtuigende start in het Oranje-shirt is Geertruida het helemaal kwijt. Hij had voortdurend ruzie met de bal, bezorgde zichzelf een gele kaart en werd in de rust uit voorzorg gewisseld.

Virgil van Dijk - 8: het werd tijd dat Van Dijk zijn team bij de hand zou nemen, en dat gebeurde. De aanvoerder speelde een ijzersterke wedstrijd achterin, versierde een (gemiste) penalty en maakte zelf de winnende vanaf de stip.

Nathan Aké - 6: het was niet per se de avond van Aké, die zich in de tweede helft lelijk te kijk liet zetten door Panathinaikos-aanvaller Fotis Ioannidis. Dat zijn we niet van hem gewend, al zoeken we misschien spijkers op laag water.

Denzel Dumfries - 5,5: de grote man van Griekenland-thuis (twee assists) had in Athene minder de smaak te pakken. Dumfries oogde wat vermoeid en kon geen moment zijn stempel drukken, al dwong hij in de slotfase wel de doorslaggevende penalty af.

Quilindschy Hartman - 7: het is alsof Hartman er al jaren staat. De 21-jarige Feyenoorder was bij de les en liet opnieuw een goede indruk achter. Hoogtepunt was zijn Zidane-roulette in de eerste helft.

Mats Wieffer - 6: het slot op de Oranje-deur voldeed, maar daar is het meeste ook wel mee gezegd. Wieffer speelde naar behoren en is op dit moment nipt een betere optie dan Marten de Roon.

Tijjani Reijnders - 8: dé revelatie van deze interlandperiode heet Reijnders. De 25-jarige middenvelder deed eigenlijk alles goed en heeft laten zien dat hij de vaste partner van Frenkie de Jong moet worden op het Oranje-middenveld.

Steven Bergwijn - 6: in het verleden bewees de Ajax-aanvoerder vaak zijn waarde voor Oranje en ook maandagavond was Bergwijn bij veel gevaar betrokken. Het ontbrak echter aan het eindproduct.

Xavi Simons - 4,5: de Simons zoals we die kennen van PSV en tegenwoordig RB Leipzig kan nog niet overtuigen in het Nederlands elftal. Hij worstelde met zichzelf en blonk niet bepaald uit in samenspel.

Wout Weghorst - 4: erg ongelukkig tegen Frankrijk en zo mogelijk nóg ongelukkiger tegen de Grieken. Weghorst hielp een penalty om zeep en kon geen moment laten zien waarom hij ook moet starten als er meer aanvallers fit zijn.

Invallers
Donyell Malen - 6: viel bij de start van de tweede helft in voor Geertruida en had grote moeite om de kleine ruimtes te bespelen. Bij Borussia Dortmund gaat het Malen allemaal wat makkelijker af.
Joey Veerman - x: viel na 61 minuten in voor Simons en speelde te kort voor een beoordeling.
Brian Brobbey - x: viel na 61 minuten in voor Brobbey, maakte daarmee zijn debuut, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Micky van de Ven - x: viel na 74 minuten in voor Hartman en speelde te kort voor een beoordeling.
Marten de Roon -x : viel na 81 minuten in voor Wieffer en speelde te kort voor een beoordeling.

Ronald Koeman - 5,5: vooraf zei Koeman niet verrast te zijn door de verrassende opstelling van Griekenland, maar was dat wél. In de eerste helft speelde Dumfries noodgedwongen als rechtsbuiten. In de rust stelde de druk coachende bondscoach alsnog orde op zaken.