Statement UEFA: België - Zweden definitief niet uitgespeeld

Statement UEFA: België - Zweden definitief niet uitgespeeld

19-10-2023 14:42 Laatste update: 14:56
82

De gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden wordt definitief niet uitgespeeld. Het duel zal de boeken ingaan als een 1-1 gelijkspel. 

Dat meldt de UEFA vrijdag in een verklaring. 'Met betrekking tot de Europese kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden, die op verzoek en instemming van de twee teams tijdens de rust werd gestaakt na de terroristische aanslag waarbij op 16 oktober in Brussel twee Zweedse supporters om het leven kwamen, heeft de UEFA vandaag besloten dat de wedstrijd wordt gestaakt en het resultaat tijdens de rust (1-1) als definitief wordt bevestigd.'

De verklaring legt ook uit wat het besluit voor gevolgen heeft. 'Elk team krijgt één punt toegekend, waarbij het klassement van Groep F dienovereenkomstig wordt bijgewerkt en elke schorsing als uitgezeten wordt beschouwd. Gele kaarten blijven staan.'

Bij het tot stand komen van de verklaring hield de UEFA rekening met een aantal zaken. Zo was het al vrij snel duidelijk dat het duel de volgende dag uitspelen onmogelijk was. Bovendien hadden de bonden van België en Zweden al aangegeven het duel niet uit te willen spelen. Ook nam de UEFA in overweging dat de impact van de stand geen invloed heeft op de kwalificatie van Groep F, waarin België en Oostenrijk al zeker zijn van een ticket voor het EK van 2024. Bovendien bleek het vinden van een datum voor een eventuele hervatting van de wedstrijd onmogelijk. 

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden werd maandag in de rust stilgelegd nadat in Brussel door een terreuraanslag twee Zweedse fans om het leven waren gekomen. De voetbalbonden van beide landen lieten al weten de wedstrijd niet uit te willen spelen. "Op een bepaald moment moeten moraal en ethiek de boventoon voeren", sprak Manu Leroy van de Belgische bond eerder deze week.