Liverpool wint derby na dubbelslag Salah en voegt zichzelf bij koplopers

21-10-2023 15:30 Laatste update: 15:46
31

Liverpool heeft de Merseyside-derby tegen Everton weten te winnen. De Reds rekenden op Anfield met 1-0 af met de stadsgenoot, na een rake penalty van Mohamed Salah. Door de overwinning gaat de ploeg van trainer Jürgen Klopp Manchester City voorbij op de ranglijst, en komt het gelijk met koplopers Tottenham Hotspur en Everton, die later deze speelronde echter nog in actie komen.

Met Virgil van Dijk en Ryan Gravenberch in de basis begon Liverpool aan de wedstrijd tegen Everton, waar Arnaut Danjuma genoegen moest nemen met een plaats op de bank. Voor Gravenberch was het zijn eerste basisplaats in de Premier League, in de beladen wedstrijd tegen de stadsgenoot, op Anfield.

Na ruim tien minuten was er bijna de voorsprong voor Liverpool. Luis Díaz vuurde af, maar zijn schot werd uiteindelijk geblokkeerd door Ashley Young, die vijf minuten later de gele kaart toebedeeld kreeg na een overtreding. Vervolgens werd Mohamed Salah gevaarlijk. De Egyptische aanvaller trok vanaf rechts naar binnen, maar schoot van afstand nipt over. Tien minuten voor rust was het weer Young die een overtreding maakte, en werd hij weer bestraft met de gele kaart. De Engelsman kon daardoor inrukken, en zorgde voor de 23e rode kaart in de historie van de Merseyside-derby in de Premier League. Een aantal waar geen enkel ander affiche aan kan tippen.

Vlak na rust leek Salah de openingstreffer te kunnen maken, maar zijn schot werd geblokkeerd. Het overwicht van Liverpool begon echter toe te nemen, maar tot veel concreet doelgevaar leidde het niet. Met nog een kwartier op de klok schoot Díaz de bal tegen Michael Keane aan. De Everton-verdediger raakte de bal met de hand, wat niet direct gezien werd door de scheidsrechter van dienst. Na inmenging van de VAR kreeg Liverpool toch een strafschop, die benut werd door Salah. Danjuma kreeg nog tien minuten speeltijd bij de Toffees, maar kon niets uitrichten. In de absolute slotfase verdubbelde Salah de score. Zo eindigde de wedstrijd in een 2-0 zege voor Liverpool.