Maduro verdedigt Ajax-stijlbreuk: 'Doen zelfs City en Liverpool niet'

Maduro verdedigt Ajax-stijlbreuk: 'Doen zelfs City en Liverpool niet'

26-10-2023 23:37
92

Hedwiges Maduro heeft het tij nog niet weten te keren in zijn eerste wedstrijd als interim-trainer van Ajax. De oud-international denkt dat het nog aan vertrouwen ontbreekt bij zijn ploeg, maar hij ziet ook aanknopingspunten na de 2-0 nederlaag bij Brighton.

Maduro legde duidelijk andere accenten. "Ietwat inzakken, in 4-4-2 verdedigen. Dat had ook met Brighton te maken, dat met twee zessen speelde. We wilden de passlijnen dichtzetten en de as dichtmaken. We wilden ze naar de zijkanten dwingen, dat deden we eerder niet zo", legt Maduro uit bij ESPN. "Aan de bal speelden we veel achteruit, terwijl er wel mogelijkheden lagen om vooruit te spelen. Daarin hebben we iets te weinig gebracht."

De openingstreffer van João Pedro was een flinke domper voor Ajax. "Dat was zuur, net voor rust. Als het 0-0 was gebleven dan hadden de spelers misschien een beter gevoel gehad. Na rust viel ook de 2-0 snel en dan komt Brighton in zijn kracht. Dan moeten wij uitstappen en zijn zij heel goed om ballen vooruit te spelen. Het is niet voor niets dat Guardiola fan is van Brighton. Dat was gewoon heel lastig."

Maduro zorgde voor een trendbreuk bij Ajax door zijn team ver achteruit te laten spelen. "Het is heel lastig. Je voelt je soms ook een beetje onmachtig, omdat je de hele tijd gedwongen wordt om te verdedigen. Daarom is het belangrijk om goed te zijn aan de bal. De momenten lagen er wel, ook in de omschakeling. Alleen verloren we de ballen veel te snel. Dat heeft vooral ook met vertrouwen te maken. Dat moet groeien."

De ex-Ajacied verdedigt zijn aanpak. "We hebben ook andere wedstrijden bekeken. Bijna geen enkele ploeg zet druk op Brighton. Zelfs Manchester City en Liverpool niet. Met hoog druk zetten tegen Brighton, dan was het nóg moeilijker geweest."

Met PSV voor de deur ziet Maduro toch wat aanknopingspunten. "In ieder geval de teamdiscipline en het volgen van het plan. Ik heb ook wel een team gezien dat wil vechten. We moeten alleen vertrouwen tanken en blijven geloven in eigen kunnen. Dat is de enige manier om vooruit te komen."