Blind schrijft nieuw succesverhaal: Girona vernedert Barça en is koploper

10-12-2023 22:58
140

Girona is na zondagavond de nieuwe koploper van La Liga. Dé verrassing van dit seizoen won met Daley Blind in de basis uit bij FC Barcelona: 2-4. Het is het zoveelste succesverhaal in het nu al historische kampioen van Blanquivermells.

Het verhaal is bekend: Girona is dit seizoen misschien wel de grootste verrassing op de Europse velden. Met Blind en voormalig PSV'er Sávio wordt er met indrukwekkend voetbal veel punten gepakt. Barcelona, waar Frenkie de Jong een basisplaats had, was dus gewaarschuwd. Al bleek daar na twaalf minuten spelen weinig van te merken. Artem Dovbyk was het eindstadion na een flitsende counter: 0-1.

De Catalanen wisten de schade al heel snel te repareren. Robert Lewandowski, die wat stoeit met zijn vorm, knikte hard raak uit een hoekschop. Het spel golfde op en neer in de eerste helft. Beide ploegen kregen in het restant van het eerste bedrijf wat kansen, maar het was opnieuw Giron dat de voorsprong nam. In de 40e minuut punterde Miguel Gutiérrez de bal achter doelman Marc-André ter Stegen.

De bezoekers speelden uitstekend en waren Barcelona in grote delen van de wedstrijd de baas. Ook Blind blonk uit door vanuit de verdediging de opbouw te verzorgen. In de tweede helft ging de ploeg van trainer Xavi naarstig opzoek naar de gelijkmaker. Ilkay Gündogan was nog dichtbij, maar hij moest toekijken hoe Girona in de 80e minuut de genadeklap uitdeelde. Valery Fernández scoorde.

Gündogan maakte nog de 2-3, maar een resultaat zat er, ondanks een grote kans van Lewandowski, niet meer in. Al helemaal niet toen Cristhian Stuani in de dying seconds de pijn voor Barcelona nog groter maakte. Hij bepaalde eindstand op 2-4.

Girona is door de zege, alweer de dertiende in dit nu al historische seizoen, de nieuwe koploper in Spanje. Real Madrid volgt op twee punten achterstand. Barcelona staat vierde, achter Atlético Madrid, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld.