Van Hooijdonk gesteund: 'Neemt Berghuis iets aan van een vrouw in vrouwenvoetbal?'

Van Hooijdonk gesteund: 'Neemt Berghuis iets aan van een vrouw in vrouwenvoetbal?'

11-12-2023 20:22
76

Pierre van Hooijdonk krijgt bijval van Gertjan Verbeek. De oud-spits zei zondagavond bij Studio Voetbal dat vrouwen geen trainer kunnen worden in het mannenprofvoetbal. Van Hooijdonk kreeg veel kritiek op zijn uitspraak.

"In een tijd waarin je erg moet opletten wat je zegt, vind ik het moedig van Pierre dat hij zich uit durft te spreken. Zelf sta ik niet per se onwelwillend tegenover vrouwen als trainer in het mannenprofvoetbal. Ik denk wel dat je als vrouw heel sterk in je schoenen moet staan, wil je het er redden", begint Verbeek in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Geloof me: Sarina Wiegman kan nog zo succesvol zijn geweest als bondscoach van de vrouwen; de stap om trainer van de Ajax-mannen te worden zal voor haar echt te groot zijn."

Verbeek somt op wat de stap van het vrouwen- naar het mannenvoetbal groot maakt. "Wat te denken van het niveau, dat bij de mannen ver voor ligt op dat van de vrouwen. Of van de media-aandacht. En dan heb ik het nog niet gehad over de status, waarvoor voetballers gevoelig zijn." De oud-trainer haalt een specifiek voorbeeld aan. "Een Steven Berghuis, die onder trainers als Erik ten Hag en Dick Advocaat heeft gewerkt. Denk je dat hij iets aanneemt van een vrouw die alleen vrouwen heeft getraind?"

"Ik geloof zeker dat er goede vrouwelijke coaches zijn, absoluut", aldus Verbeek, die zelf bij onder andere Feyenoord en sc Heerenveen aan het roer stond. "Maar laat ze eerst eens een prestatieve mannen-amateurclub gaan trainen, kijken hoe ze het in zo'n cultuur bevalt. Dan praten we daarna verder."