Ajax op rapport: één duidelijke uitblinker, 'spook' Akpom, twee onvoldoendes

Ajax op rapport: één duidelijke uitblinker, 'spook' Akpom, twee onvoldoendes

14-12-2023 22:58
136

De opdracht was duidelijk: winnen van AEK Athene en Ajax zou overwinteren in Europa. In Amsterdam werd het 3-1 voor de thuisploeg. VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit aan de Ajacieden.

Diant Ramaj - 6,5: Ajax heeft een betrouwbare en moedige doelman onder de lat staan, iets wat niet gezegd kan worden van AEK. De grabbel-Griek aan de andere kant liet Ramaj zien hoe het niet moet.

Devyne Rensch - 7: als het over Rensch gaat, klinken er vaak kritische geluiden. Maar niet na Ajax - AEK. Hij was scherp, toonde als rechtsback veel aanvallende ambitie en speelde een meer dan prima pot. Door een botsing met Ramaj haalde Rensch het eindsignaal niet.

Josip Sutalo - 6,5: de Kroaat bleef foutloos in de Johan Cruijff Arena en dat is eigenlijk al weken het geval. Verwacht van Sutalo geen spektakel, maar daar betaalt Ajax hem ook niet voor.

Jorrel Hato - 8: hij mag nog niet stemmen, moet een nep-ID tonen om bij een club binnen te komen, maar is wel oud genoeg om aanvoerder van Ajax te zijn. Dat deed Hato ook nog eens met verve. Hij draagt de Ajax-defensie bijna in zijn eentje. 17 jaar, het is abnormaal.

Borna Sosa - 5: het blijft vooralsnog goed zoeken naar hoogtepunten van Sosa in het shirt van Ajax. Dieptepunten zijn er daarentegen genoeg. De linksback oogde weer onrustig en veroorzaakte onnodig een vrije trap, die tot de gelijkmaker leidde.

Benjamin Tahirovic - 5,5: van een controlerende middenvelder mag verwacht worden dat hij voor meer controle zorgt. Tahirovic grijpt nét iets te vaak halfslachtig in en lijdt nét iets te vaak balverlies op momenten dat het niet kan.

Kenneth Taylor - 7: als zijn 'slaapmoment' na drie minuten buiten beschouwing wordt gelaten, speelde Taylor een voortreffelijke wedstrijd. De middenvelder bekroonde zijn goede spel met een belangrijk doelpunt.

Kristian Hlynsson - 6: het was niet de beste wedstrijd in zijn Ajax-carrière. Hlynsson had zijn waarde, maar aan de bal was het mager van de IJslandse nummer 10, die geruisloos een vaste waarde is geworden.

Chuba Akpom - 7: hij is geen Roy Makaay, maar Ajax heeft wel een 'Phantom' in de aanval rondlopen. Akpom neemt amper deel aan het spel, maar eenmaal in de buurt van het vijandelijke doel is hij levensgevaarlijk. Wel had hij een hattrick móéten maken.

Brian Brobbey - 6,5: in de 45 minuten die hij speelde was Brobbey een plaag voor de AEK-defensie, waaronder oude bekende Domagoj Vida. In de rust bleef de Ajax-spits, die voor de wedstrijd al een twijfelgevalletje was, achter in de kleedkamer.

Carlos Forbs - 5: heel hard rennen, dat kan Forbs absoluut. Maar de Portugees weet dat niet te koppelen aan andere kwaliteiten. Pijnlijk: zijn wissel na een uur spelen werd met gejuich begroet door de Ajax-aanhang.

Invallers
Ar'Jany Martha - 6,5: viel bij de start van de tweede helft in voor Brobbey en speelde als rechtsbuiten, waar hij zijn leven in Ajax 1 nog begon op linksback. Met een goede balverovering leidde hij de 3-1 van Akpom in.
Anton Gaaei - x: viel na 62 minuten in voor Forbs en speelde te kort voor een beoordeling.
Tristan Gooijer - x: viel na 74 minuten in voor Rensch, maakte zijn debuut, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Georges Mikautadze - x: viel na 85 minuten in voor Hlynsson en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John van 't Schip - 7: met een voldaan gevoel stapt Van 't Schip op het vliegtuig naar Australië, waar zijn zoon in het huwelijksbootje stapt. De trainer van Ajax maakte tegen AEK van de gelegenheid gebruik om voor de jeugd te kiezen.