VP's middenvelders van Eerste Seizoenshelft: PSV'ers, Feyenoorders en 'Kantélano'

VP's middenvelders van Eerste Seizoenshelft: PSV'ers, Feyenoorders en 'Kantélano'

23-12-2023 09:00 Laatste update: 09:00
168

De laatste Eredivisie-duels van 2023 zijn gespeeld en dat betekent dat we de stembussen openen. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor ons Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. Vandaag de twee middenvelders, in alfabetische volgorde.

Jordy Clasie (AZ)
De controleur is simpelweg opnieuw bezig aan een sterk seizoen bij AZ. Gemiddeld haalt Clasie een passnauwkeurigheid van negentig procent per wedstrijd, terwijl hij ook genoeg ballen afpakt en soms ook nog eens belangrijk is in de eindfase.

Ondanks dat AZ het in de eerste seizoenshelft bij vlagen lastig had, houdt Clasie zich dus meer dan prima staande. Dit seizoen is de reserve-aanvoerder zelfs misschien onmisbaarder dan ooit in Alkmaar.

Joshua Kitolano (Sparta Rotterdam)
Kitolano kende al een sterk debuutseizoen bij Sparta, maar dit jaar is hij nog beter. Zo heeft de Noor nu al evenveel Eredivisie-treffers gemaakt als in het hele vorige seizoen (vier). Sowieso valt Kitolano op door zijn veelzijdigheid: hij is snel, behendig, vaardig aan de bal en een echte stofzuiger. Niet voor niets wordt hij in Spangen al gekscherend 'Kantélano' genoemd.

Als de 22-jarige middenvelder zo doorgaat, is de kans goed aanwezig dat hij komende zomer een mooie transfer gaat maken. Kees Kwakman schoof Kitolano al naar voren als een 'heel interessante speler' voor Ajax.

Dirk Proper (NEC)
Een studie psychologie combineren met presteren in de Eredivisie: Proper doet het bij NEC. De kleine middenvelder is één van de eerste spelers die trainer Rogier Meijer op het wedstrijdformulier zet in Nijmegen, zo gaf de oefenmeester toe.

Het spel van Proper is bij vlagen een genot om naar te kijken. De jeugdinternational ademt voetbal. De volgende stap die hij kan maken, is nog productiever worden. Na de eerste seizoenshelft staat de teller op twee goals en twee assists voor Proper.

Michal Sadílek (FC Twente)
Dit seizoen heeft de Tscjech af kunnen rekenen met zijn fysieke problemen. Sadílek maakt van tijd tot tijd zijn fouten bij Twente, maar zijn afwezigheid laat zich altijd direct voelen.

Zo pakt de linkspoot elke wedstrijd veel ballen af voor Twente, terwijl zijn passingstatistieken ook goed zijn. Al met al levert dat hem dus een nominatie op voor het Elftal van de Eerste Seizoenshelft.

Jerdy Schouten (PSV)
PSV betaalde afgelopen zomer twaalf miljoen euro om Schouten terug te halen naar Nederland. Dat is zonder twijfel een schot in de roos gebleken: de Oranje-international speelt bijna wekelijks een goede wedstrijd bij PSV. Niemand heeft het in Eindhoven meer over de vertrokken Ibrahim Sangaré.

De statistieken van Schouten onderschrijven zijn sterke eerste seizoenshelft. De controleur onderschept veel ballen en tikt een passnauwkeurigheid van negentig procent aan. Met één goal en nul assists blijft het eindproduct van Schouten uit, maar gezien zijn positie (Schouten speelde zelfs enkele duels als centrale verdediger) is dat niet gek.

Quinten Timber (Feyenoord)
Met Orkun Kökcü verloor Feyenoord afgelopen zomer misschien wel zijn beste speler. Timber wist tot dat moment nog niet echt te overtuigen in De Kuip, maar hoe anders is dat nu. De middenvelder raakte in de eerste seizoenshelft steeds meer op stoom en scoorde zelfs in vijf van zijn laatste zes Eredivisie-duels.

Timber was ook al goed voor zes assists. Al met al is hij dit seizoen uitgegroeid tot een complete speler. "Ik ben heel blij met de ontwikkeling die hij doormaakt, eigenlijk het hele seizoen al. Hij is fitter geworden dan vorig seizoen", oordeelde trainer Arne Slot recent al.

Joey Veerman (PSV)
De Eredivisie Speler van de Maand van november is bezig aan zijn beste seizoen in dienst van PSV. Als centrale middenvelder, tevens zijn favoriete positie, was Veerman al goed voor drie goals en negen assists. In het verleden was er nog wel eens kritiek op de verdedigende kwaliteiten van Veerman, maar ook op dat vlak is hij sterk vooruitgegaan.

Als Veerman op deze voet verdergaat en kampioen wordt met PSV, gaat hij komende zomer mogelijk vertrekken uit Eindhoven. Dat gaf de creatieveling recent ook aan. Dat zou dan een transfer zijn die hij meer dan verdiend heeft.

Mats Wieffer (Feyenoord)
Dit seizoen had Wieffer wat opstartproblemen bij Feyenoord, maar inmiddels is hij weer helemaal de oude. De controleur heeft de concurrentiestrijd gewonnen van miljoenenaanwinst Ramiz Zerrouki op het middenveld. Wieffer is op dit moment zelfs serieus in beeld bij Napoli.

Al met al is Wieffer opnieuw een belangrijke schakel in het elftal van trainer Arne Slot. Statistisch gezien pakt hij gemiddeld ook nog meer ballen af dan Schouten en Veerman. Ook was Wieffer in de eerste seizoenshelft goed voor twee goals en één assist in de Eredivisie.