AZ moet heel diep gaan in bekerthriller tegen HHC: Van Bommel voorkomt blamage

20-12-2023 22:30 Laatste update: 22:33
62

AZ is woensdagavond op bezoek bij tweededivionist HHC ternauwernood ontsnapt aan een gigantische bekerblamage. De Alkmaarders hadden een verlenging nodig om te winnen. Ruben van Bommel maakte het winnende doelpunt op sportpark De Boshoek, waar de thuisfans bijna getuigen waren van een gigantische stunt.

AZ leefde allesbehalve in rust toe naar het bekerduel met HHC, dat in de vorig e ronde nog voor een stunt van formaat zorgde door Heracles Almelo te verslaan. Voorafgaand ging het veel over de keeperproblematiek in Alkmaar, waar zowel Hobie Verhulst als Matthew Ryan aan de kant staan. Met Rome-Jayden Owusu-Oduro in de basis had de formatie van trainer Pascal Jansen 22 minuten nodig om de score te openen. Vangelis Pavlidis, die een voorhoede vormde met Myron van Brederode en Jayden Addai, nam de treffer voor zijn rekening. De Griekse spits rondde fraai af na een eveneens fraaie aanval.

De nummer vier van de Eredivisie slaagde er daarna niet in om verder uit te lopen. HHC maakte er bij vlagen een echte wedstrijd van. Heel veel kansen kreeg het niet, maar de club uit Hardenberg probeerde hier en daar wel speldenprikjes uit de delen. In de 62e minuut resulteerde dat in de gelijkmaker van Serginho Fatima, die prima binnenkopte. Toen invaller Jens Odgaard in de 77e minuut de 1-2 maakte, leken Jansen en co. opgelucht adem te kunnen halen. Niets bleek echter minder waar. In een allerlaatste poging om er alsnog een verlenging uit te slepen, wist HHC tóch nog de 2-2 te maken. Joeri Church scoorde na een erg fraai afstandschot.

De Boshoek ontplofte na de gelijkmaker in extremis. Vol hoop op meer begon even later de verlenging, waarin het spel op en neer golfde. Het was uiteindelijk de Eredivisionist die aan het langste eind wist te trekken. Invaller Van Bommel tikte binnen na een scrimmage, en voorkwam daarmee een afgang van jewelste. AZ bekert dus verder ten koste van HHC, dat zich al met al enorm kranig heeft verweerd.