Levchenko kraakt transfer Ugalde: Dan heb je echt een bord voor je kop

Levchenko kraakt transfer Ugalde: "Dan heb je echt een bord voor je kop"

24 januari - 18:35
107

Evgeniy Levchenko heeft geen goed woord over voor Manfred Ugalde. De voorzitter van spelersvakbond VVCS én Oekraïner begrijpt er niets van dat de Costa Ricaan van FC Twente zijn zinnen zet op een transfer naar Spartak Moskou.

Levchenko kent de argumenten. "Hij komt uit Costa Rica en gaat flink cashen, netto misschien wel vijf keer zoveel als bij Twente", beseft hij in gesprek met TC Tubantia. Toch is de voormalig middenvelder kritisch. "Hij en zijn zaakwaarnemer laten zich verblinden door het geld en de korte termijn. In de zomer kun je als talentvolle 21-jarige spits overal naartoe. Dan ligt de voetbalwereld aan je voeten."

Wedden

Meer odds

Bij Spartak is dat anders. Waar FC Twente zelfs nog in de race is voor een Champions league-ticket, zijn alle Russische clubs uitgesloten van Europees voetbal. Als Ugalde de stap maakt hoeft hij bovendien niet meer op steun te rekenen van de FIFA en de UEFA, die hun handen van Rusland hebben afgetrokken. "Dan ben je totaal overgeleverd aan een land dat zich aan geen enkele regel houdt. Ik vraag me af of zijn zaakwaarnemer dit allemaal wel weet. Je moet echt een bord voor je kop hebben als je nu naar Rusland gaat. Ik vraag me af of zo’n jongen wel weet waar hij terechtkomt."

Ook bij de opstelling van FC Twente heeft Levchenko zijn bedenkingen. "De club is weer een voorbeeld geworden, ze zijn iets moois aan het opbouwen, hebben een goed imago, hebben veel geprofessionaliseerd en spelen goed voetbal. Dan vind ik het persoonlijk jammer dat je handel drijft met een land dat in oorlog is. Al het geld dat in Rusland binnenkomt, kan gebruikt worden om mensen te doden."

Levchenko snapt naast de morele echter ook de zakelijke kant. "En ik begrijp ook dat het heel lastig wordt als een speler de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid en per se weg wil, zoals hier het geval is." De eigenaar van Spartak staat niet op de sanctielijst. "Maar er is in Rusland geen enkel groot bedrijf dat geen link heeft met het regime", benadrukt de Oekraïner.