Enorme deceptie voor Marokko: Afrika Cup-droom spat uiteen tegen Zuid-Afrika

30 januari - 23:04 Laatste update: 23:18
298

Het Afrika Cup-avontuur van Marokko, dat als absolute topfavoriet aan het toernooi begon, is als een nachtkaars uitgegaan. De Leeuwen van de Atlas gingen verrassend onderuit tegen Zuid-Afrika: 0-2.

Van een memorabele wedstrijd was lange tijd geen sprake in San-Pedro, waar Marokko en Zuid-Afrika in de eerste helft in evenwicht bleven. Op een zeldzaam technisch hoogstandje van Noussair Mazraoui na werd het publiek in Ivoorkust niet bepaald verwend.

Het was Evidence Makgopa die uiteindelijk de wedstrijd openbrak. De aanvaller van Zuid-Afrika werd weggestuurd en verschalkte doelman Bono met een bekeken schot door de benen. Even leek er sprake van buitenspel, maar dat werd opgeheven door Mazraoui.

Tien minuten voor tijd kreeg Marokko de uitgelezen kans om op gelijke hoogte te komen en de Afrika Cup-droom in leven te houden, nadat PSV’er Ismael Saibari de bal tegen een Zuid-Afrikaanse hand schoot. Na ingrijpen van de VAR ging de bal op de stip. Die kans was aan Achraf Hakimi echter niet besteed: de Marokkaanse vedette faalde oog in oog met doelman Ronwen Williams en schoot via de lat over.

Tot overmaat van ramp werd Sofyan Amrabat in de extra tijd met een directe rode kaart van het veld gestuurd, waardoor het slotoffensief van Marokko niet echt van de grond kwam. De Zuid-Afrikaan Teboho Mokoena voltrok vervolgens het vonnis: met een rake vrije trap schoot de middenvelder de Afrika Cup-droom van Marokko aan diggelen: 0-2.

Zuid-Afrika neemt het zaterdag in de kwartfinales van de Afrika Cup op tegen Kaapverdië, dat maandag met 1-0 won van Mauritanië.