Keeperstrainer Oranje over Noppert: 'Zie een andere Andries dan voorheen'

Keeperstrainer Oranje over Noppert: 'Zie een andere Andries dan voorheen'

31 januari - 19:35
24

Andries Noppert is niet langer eerste doelman bij SC Heerenveen. Hoofdcoach Kees van Wonderen liet afgelopen dinsdag weten dat Mickey van der Hart voorlopig onder de lat zal staan. Keeperexperts Harm Zeinstra en Frans Hoek reageren bij ESPN op die beslissing.

Noppert ging afgelopen weekend tegen AZ (2-2) opnieuw twee keer in de fout. Er is sprake van een diepe vormcrisis bij 'De Toren van Joure'. "Hij komt op plekken waar hij niet moet komen. Zoals tegen AZ. Bij de eerste goal staat hij in een matige beginpositie en duurt het ook nog eens te lang tot hij ingrijpt. Dan is het voor een spits makkelijk scoren", begint Zeinstra. "Soms zit er ruis op de lijn tussen de drie fases. Keepen bestaat namelijk uit communiceren, beslissen en uitvoeren. Bij Noppert gaat het niet alleen mis in de 'uitvoerfase'. Hij denkt momenteel teveel na, waardoor hij te lang bezig is met informatie verwerken tot een duidelijke keuze."

Wedden

Meer odds

De oud-doelman van onder meer FC Emmen en SC Cambuur vergelijkt de prestaties van Noppert met die van vorig seizoen. "Als je kijkt naar hoe hij vorig jaar keepte, wat hij deed bij het voorkomen van doelpunten en hoe hij uitkwam bij voorzetten: dat was gewoon heel erg goed en consistent. Je ziet nu dat hij continu moeite heeft om de juiste keuzes te maken. Dat leidt tot grote fouten", zegt Zeinstra.

Ook Hoek, de keeperstrainer van het Nederlands elftal ten tijde van het WK in Qatar, ziet grote verschillen bij Noppert. "Ik zit er nu niet meer midden in, maar ik zie een andere Andries dan voorheen. Aan de andere kant heeft Kees van Wonderen alles geprobeerd om hem er weer bovenop te brengen. Hij bracht niet meer hetgeen wat je van hem verwacht. Dan is dit een logische beslissing", doelt Hoek op het passeren van Noppert. "Hij heeft natuurlijk wel veel krediet en bekendheid opgebouwd door Oranje en het vorige seizoen bij Heerenveen. Maar we moeten er niet te zwaar aan tillen: als het bijvoorbeeld de keeper van Vitesse geweest was – zonder het WK achter zijn naam – hadden we deze beslissing heel normaal gevonden", aldus Hoek.

Beide oud-doelmannen verwachten dat Noppert er snel weer bovenop komt. "Andries heeft al heel veel tegenslagen gekend in zijn carrière, die hij allemaal heeft overwonnen", zegt Zeinstra. Hoek denkt zelfs dat deze situatie positief uit zou kunnen pakken voor Noppert. "De verwachtingen waren de laatste tijd ook zó hoog. Dan doe je het al heel snel niet goed. Na deze lawine van publiciteit is het misschien goed om even de schaduw in te gaan."